Спеціальні потреби

Байден підписав укази про «відновлення ролі США у світовому співтоваристві» - вони стосуються біженців, ЛГБТ, нацбезпеки


Новий президент змінює політику адміністрації в сферах прийому біженців, захисту ЛГБТ-спільноти та національної безпеки

Президент США Джо Байден у четвер підписав кілька указів, які змінюють американську стратегію в сфері прийому біженців, захисту прав ЛГБТ-спільноти та національної безпеки. Про це йдеться у прес-релізі, опублікованому Білим домом.

«Сьогодні президент Байден голосно і ясно заявляє всьому світу: США повернулися», - йдеться в прес-релізі.

Один з указів, підписаних президентом, спрямований на відновлення програми прийому біженців до США. Байден розпорядився про початок адміністративної реформи, яка дозволить збільшити квоту біженців до 125 тисяч осіб наступного року.

"Відповідно до указу президента США Джо Байдена, США відбудуються та розширять програми для біженців у відповідності до цінностей США, законів, міжнародних зобов'язань, та глобальних потреб. Ми повинні ставитись до осіб, які подаються до програм для біженців США з гідністю та повагою", - заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, додавши хештег "вітаємо біженців".

Крім того, що цим указом Байден скасував політику попередньої адміністрації, яка була спрямована на посилення критеріїв і додаткову перевірку заявників, президент також збирається запропонувати збільшити прийом біженців вже цього фінансового року, після консультацій з Конгресом.

У четвер Байден підписав указ про захист і просування прав ЛГБТ-спільноти по всьому світу. Документ наказує відповідним федеральним відомствам конструктивно брати участь у захисті прав сексуальних меншин за кордоном. Америка «демонструє лідерство в області прав людини, посилюючи захист найбільш вразливих категорій, в тому числі ЛГБТ-спільноти», говориться у прес-релізі Білого дому.

Згідно з указом, США за допомогою дипломатії і сприяючи міжнародним організаціям, буде захищати права ЛГБТ по всьому світу.

Крім того, президент підписав Меморандум, який передбачає модернізацію політики у царині національної безпеки Сполучених Штатів і змінює структуру Ради національної безпеки США. Ці заходи, як заявили в Білому домі, спрямовані на досягнення «найважливішої мети - безпеки і процвітання американського народу».

Раніше глава Національного комітету Республіканської партії США Ронна Макданіел розкритикувала Байдена за активне використання указів.

"Дивовижно, як швидко обіцянка виборчої кампанії Байдена спиратись на консенсус у законотворчому процесі змінилась ситуацією, коли країна керується за допомогою президентських указів, а демократи відкидають двопартійність", - твітувала Макданіел 1-го лютого.

У вівторок сам Байден відповів критикам частого використання ним указів.

"Багато, і це має підстави, говорять про кількість президентських указів, які я підписав", - відзначив Байден, - "Я не створюю нові закони. Я знищую погану політику"

Дивіться також: Міністерство праці: минулого тижня на допомогу з безробіття подалися 816 тисяч американців

XS
SM
MD
LG