Спеціальні потреби

"Біла ворона" в Латинській Америці. Наскільки вигідна Києву підтримка Аргентини в час її конфліктів у регіоні


Президент України Володимир Зеленський обіймається з президентом Аргентини Хав’єром Мілеєм під час церемонії інавгурації в Буенос-Айресі, 10 грудня 2023 р. (AP Photo/Gustavo Garello)
Президент України Володимир Зеленський обіймається з президентом Аргентини Хав’єром Мілеєм під час церемонії інавгурації в Буенос-Айресі, 10 грудня 2023 р. (AP Photo/Gustavo Garello)

Минулого тижня телеканал CNN оприлюднив фрагмент інтерв'ю, в якому президент Аргентини Хав'єр Мілей назвав "терористом-убивцею" президентa Колумбії Густаво Петро, колишнього партизана, що став першим "лівим" лідером Колумбії після перемоги на виборах 2022 р.

"Не так багато можна очікувати від людини, яка була вбивцею, терористом, комуністом", - сказав Мілей в інтервʼю.

У відповідь міністерство закордонних справ Колумбії в середу, 27 березня, заявило, що висилає аргентинських дипломатів, оскільки слова Мілея "погіршили довіру нації, а також образили гідність президента", повідомилa агенція AP.

У неділю, 31 березня, Аргентина та Колумбія заявили, що вжили "конкретних кроків", а їхні міністерства закордонних справ провели переговори та планують повернути послів, повідомило CNN.

У тому ж інтерв'ю Мілей назвав президента Мексики Лопеса Обрадора "невігласом". Президент Мексики у відповідь написав у соцмережах, що не розуміє, як аргентинці "проголосували за того, хто неправий і зневажає людей".

Крім того, Аргентина звинуватила Венесуелу у припиненні електропостачання у посольстві в Каракасі після того, як аргентинська дипломатична місія організувала зустріч із лідерами опозиції Венесуели.

Дипломатичні конфлікти Аргентини із іншими країнами регіону відбуваються на тлі покращення відносин між Аргентиною та Україною і намірами Хав'єра Мілея відвідати Київ, та, за словами аналітиків, можуть позначитися на його намірах організувати саміт на підтримку України в Латинській Америці.

"Мілей у Києві - це дуже важливо... суперечить російському наративу "

На початку березня президент Аргентини Хав'єр Мілей анонсував свій візит до України. Як повідомили аргентинські ЗМІ, планується, що до Києва латиноамериканський лідер прибуде в червні в рамках європейського турне.

Це може стати другим в історії незалежної України візитом аргентинського лідера до Києва. У 1998 р., після того, як Леонід Кучма відвідав Буенос-Айрес, до України приїздив тодішій президент Аргентини Карлос Менем.

Експрезиденти України та Аргентини Леонід Кучма та Карлос Менем біля Маріїнського палацу в Києві 29 червня 1998 р. Фото: YK/CVI/ME
Експрезиденти України та Аргентини Леонід Кучма та Карлос Менем біля Маріїнського палацу в Києві 29 червня 1998 р. Фото: YK/CVI/ME

Потенційний візит Хав'єра Мілея стане фактично відповіддю на приїзд до Буенос-Айреса у грудні минулого року Володимира Зеленського на інавгурацію президента. Тоді, як розповіла Голосу Америки посолка Аргентини в Україні з 2007 по 2015 рр. Ліла Ролдан, лідери обох держав встановили теплі відносини:

"Наскільки я розумію, він (Мілей - ред.) пообіцяв Зелeнському відвідати Україну. Очевидно, вони мали дуже-дуже хорошу зустріч, коли сюди приїжджав президент Зеленський. Вона була дуже теплою і з великою підтримкою позиції України з боку президента Мілея".

Ролдан зазначила, що однією з цілей приїзду Зеленського на інавгурацію Мілея була також нагода зустрітися з іншими лідерами регіону, зокрема президентами Парагваю, Уругваю, Еквадору. Своєю чергою, майбутній імовірний візит Мілея, за словами Ролдан, може підштовхнути низку інших лідерів бути активнішими щодо підтримки Києва:

"Було б доречно, якби президент Мілей, здійснивши цей візит, продемонстрував іншим країнам, показав приклад для інших країн, щоб слідувати цій ініціативі і бути більш залученим до публічної та практичної підтримки України."

Попри зустрічі Володимира Зеленського з іншими політиками регіону, наразі Хав'єр Мілей є єдиним цілком проукраїнським лідером серед великих країн Латинської Америки, розповів аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Крістофер Ернандес-Рой.

"Жоден латиноамериканський лідер не приїздив до Києва, (президент Гватемали Алехандро Джамматтеі Файа приїжджав до України у липні 2022 р. - ред.), тоді як низка латиноамериканських лідерів приймали високопоставлених гостей із Росії, або, якщо не лідери, то парламентарі брали участь у зустрічах у Санкт-Петербурзі та інших місцях. Тож Мілей у Києві - це дуже важливо. Не тому, що Аргентина може істотно вплинути на війну в Україні матеріально. Але політично це суперечить російському наративу про те,

Політично це суперечить російському наративу про те, що вся Латинська Америка заблокована цим настроєм невтручання

що вся Латинська Америка заблокована цим настроєм невтручання, який росіяни активно культивують", - розповідає експерт.

Хто потенційно може долучитися до саміту "Україна - Латинська Америка"?

Як повідомляло видання Financial Times, цього року президент Аргентини планує провести саміт держав Латинської Америки на підтримку України.

Втім експерт із Латинської Америки українського аналітичного центру ADASTRA Олексій Откидач сумнівається в успішності такого саміту не лише через проросійський довготривалий вплив у регіоні, а й, зокрема, через стосунки Мілея з іншими лідерами Латинської Америки:

"Річ у тому, що Хав'єр Мілей і Аргентина за нього наразі є "білою вороною" в Латинській Америці. В нього специфічні відносини з іншими лідерами регіону. І поки Мілей не може потягнути за собою решту країн. Наприклад, у нього погані відносини з Бразилією, Колумбією, не дуже відносини з Мексикою".

Тож, за словами Откидача, якщо такий саміт відбудеться в Аргентині, його рівень наразі може бути значно нижчим, ніж очікує Київ.

"Можна організувати "саміт миру" в Аргентині, але потенційно через ці напружені відносини частина лідерів можуть не приїхати, або приїхати не особисто, а відправити когось рангом нижче," - каже аналітик.

При цьому, за його словами, потенційно такий саміт стане дилемою і для латиноамериканських країн, які змушені будуть долучитися до заходу, адже стверджують, що виступають "за мир". До прикладу, президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва пропонував сформувати "мирну пропозицію" для України.

Водночас Олексій Откидач вважає, що саме Аргентина є наразі єдиним реальним варіантом для проведення такого саміту. Хоча у Володимира Зеленського склалися непогані стосунки з президентом Чилі Ґабрієлем Борічем, каже Откидач, вони не настільки міцні.

Україні потрібно думати, чи йти на ці ризики

"Україні потрібно думати, чи йти на ці ризики. Що, якщо саміт відбудеться, низка країн буде представлена не президентами, а кимось на рівень нижчим, варто зважити на ці ризики при ухваленні рішень. Україні, очевидно, цей саміт потрібен для того, щоб продемонструвати, що ... є країни на так званому глобальному півдні, які також її підтримують," - заявив Откидач.

Аналітик Крістофер Ернандес-Рой не може спрогнозувати, які країни регіону можуть потенційно долучитися до такого саміту. При цьому він вважає, що їхня кількість залежить від мети зустрічі, мовляв, якщо саміт відбудеться із формулюванням "за мир", а не "перемогу України", то матиме більший успіх.

"Cпочатку нам потрібно буде побачити, чи справді Мілей зможе організувати саміт довкола України. І якщо так, чи буде достатньо учасників, щоб це здавалося успіхом, а не провалом? Я не впевнений. Хіба що мета саміту буде якось ширше визначена, щоб це не був саміт на підтримку України, а, можливо, зустріч для розгляду ймовірних мирних варіантів чи якоїсь іншої ідеї", - аналузує Ернандес-Рой.

Від участі як у такому саміті, так і загалом у питанні підтримки України, Латинську Америку стримують не лише внутрішні проблеми, а й російська пропаганда та, передусім, тісні економічні зв'язки, вважає Крістофер Ернандес-Рой.

"Якщо Мілей подумає про відправку техніки в Україну, ... росіяни знайдуть спосіб завдати шкоди економіці Аргентини"

Керівниця Південного командування США Лаура Річардсон неодноразово заявляла, що Сполучені Штати намагаються отримати в країн Латинської Америки стару радянську й російську військову техніку, щоб обміняти її на американське озброєння та відправити в Україну. Про просування таких перемовин наразі нічого невідомо, втім раніше латиноамериканські країни вже категорично відмовлялися передавати Україні зброю, зокрема, про це казав екс-президент Аргентини Альберто Фернандес.

Причиною цьому, каже Крістофер Ернандес-Рой, є Кремль, який всіляко намагається перешкоджати таким спробам Вашингтона:

"Колумбія, Бразилія, Аргентина, Чилі минулого року, коли Олаф Шольц відвідував регіон, заявили, що в жодному разі не відправлять колишню російську чи радянську техніку в Україну. Винятком був президент Еквадору Даніель Нобоа, який був готовий обміняти її на американське обладнання, але потім швидко вимушено відступив, коли Росія заборонила еквадорські банани на суму 800 млн доларів на рік".

Росія заборонила еквадорські банани на суму 800 млн доларів на рік

За президентства Хав'єра Мілея в лютому 2024 року, як повідомили низка видань, зокрема Pucara Defensa, Україна отримала від Аргентини два вертольоти Мі-171Е російського виробництва. Але, як каже аналітик, попри потенційне бажання Мілея продовжувати надсилати Україні допомогу, Москва може знайти способи, як це "придушити", вважає Крістофер Ернандес-Рой:

"Зараз аргентинська економіка, я підозрюю, має певну залежність, як і бразильська, від російських мінеральних добрив, оскільки Росія є одним із найбільших виробників добрив, а Аргентина є великим експортером сільськогосподарської продукції. Тож, якщо Мілей подумає про участь у якомусь обміні радянської техніки на американську та відправку її в Україну, я думаю, росіяни знайдуть способи завдати шкоди економіці Аргентини, так, як вони це зробили з економікою Еквадору."

Наразі Хав'єр Мілей має багато економічних викликів усередині країни, із 2023 року Аргентина переживає рекордну інфляцію. Втім, екс-посолка Аргентини в Україні вважає, що наразі країна не має сильної економічної задежності від Росії, а підтримка Києва для Мілея - це питання цінностей. І така його політика корисна Києву, навіть якщо й без збройної чи матеріальної допомоги:

"Україна потребує будь-якої допомоги - не тільки військової чи економічної, а й політичної. Україну потрібно підтримувати якомога більшою кількістю країн, щоб збалансувати цей вплив Росії та Китаю... Зараз ми приєднуємося практично до всіх резолюцій ООН щодо України, голосуємо за резолюції, які засуджують російське повномасштабне вторгнення і вимагають відведення російських військ та повернення територіальної цілісності України, що для нас є дуже важливим принципом ООН", - сказала аргентинська дипломатка.

Ліла Ролдан запевняє, що попри великий багаторічний вплив російської пропаганди в регіоні, більшість аргентинців підтримують Україну. Про це свідчить, зокрема, активне надання Києву гуманітарної допомоги. Від початку повномасштабної війни з Аргентини в Україну надіслали 16 гуманітарних вантажів вагою близько 142 тони.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською у Facebook, Instagram, Threads, YouTube, X, Telegram, WhatsApp та Viber – читайте тільки перевірені новини про США та Україну!

  • 16x9 Image

    Ірина Шинкаренко

    Кар'єру на українському телебаченні розпочала у 2008 р., до Української служби Голосу Америки долучилася у 2022 р. Найбільше люблю розповідати про сильні і добрі вчинки “звичайних” людей.

XS
SM
MD
LG