Спеціальні потреби

Що потрібно, щоб президентські вибори не повторили помилок виборів до Верховної ради?


У звітах про результати виборів до парламенту міжнародні та українські спостерігачі одностайні у тому, що було не так і, які зміни потрібні у першу чергу.

Найкраще змінювати законодавство про вибори - між виборами. Тому 2013 рік – це час, коли від українських законотворців чекають, що вони дослухаються до рекомендацій міжнародних спостерігачів та представників громадянського руху і почнуть змінювати виборче законодавство, вважає голова представництва Міжнародного фонду виборчих систем IFES в Україні Девід Енніс.

«Зміни до українського виборчого законодавства просто необхідні», - сказав Енніс. «Скажімо, дехто може сказати, що питання відкритості джерел фінансування кампаній не можна вирішити за існуючих умов – якщо навіть будуть правила, то ними будуть зловживати, і представники влади будуть їх використовувати вибірково. Не можна сказати, що такі побоювання безпідставні, але не варто ігнорувати можливості змінити це».

Сприятливе середовище для змін в Україна створює і тиск Європейського Союзу. Брюссель поставив питання зміни законодавства та чесних виборів серед головних пріоритетів для того, щоб Угода про асоціацію була підписана вже у листопаді 2013 року. Тому, міжнародні експерти радять представникам громадянського суспільства саме зараз використати обставини і долучитися до роботи над зміною виборчого законодавства.

«Угода про асоціацію буде визнанням України демократичною країною», - сказала керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріела Бауманн. «Рада Європи підтвердила, що готова допомагати Україні робити необхідні зміни, проте буде слідкувати, як впроваджуються ті рекомендації, які вже були дані».

Попри те, що на парламентських виборах 2012 року було багато місій спостерігачів, вони погоджуються, що до їх рекомендацій влада не дуже активно дослухається. Для міжнародних організацій, що спостерігають за виборами важливо, щоб зміни до виборчого законодавства відбулися цього року і залишалися незмінними.

«А не так, щоб кожний раз напередодні виборів змінювалося законодавство, відповідно до того, як правляча партія вважає їм буде зручніше», - сказала Бауманн.

Якщо зміни до виборчого законодавства таки будуть зроблені вчасно та відповідатимуть демократичним стандартам, міжнародні експерти переконані, це допоможе принаймні зменшити кількість порушень, які фіксувалися на виборах до Верховної ради.

Однією з найбільший проблем, про яку не так часто згадують, Девід Енніс називає непрозорість джерел фінансування виборчих кампаній. Оскільки система, яка повинна змушувати кандидатів показувати скільки вони витрачають та де беруть гроші - дуже слабка, учасники політичних перегонів просто ігнорують будь-які заклики оприлюднити так званих спонсорів.

«Оскільки грошей на кампанії витрачається більше, ніж декларується, очевидно, що вони надходять від донорів. Таємні зв’язки між депутатами та донорами потім стають причиною політичної корупції», - сказав Енніс.

Така нерівність грошей, які кандидати можуть витратити на кампанію руйнує будь-яку можливість конкуренції серед учасників політичних перегонів. Керівник виборчих проектів громадської організації «ОПОРА» Ольга Айвазовська вважає, що дрова у вогонь підкидають правоохоронні органи, які вибірково реагують на порушення закону. Хоча відповідальність за підкуп, тиск, використання адміністративного ресурсу і передбачені законом, але покарання за це майже ніхто не отримував.

«Потрібний виборчий кодекс та політична культура, для цього має бути політична воля, якої поки немає», - сказала Айвазовська.
«Зараз потрібно слідкувати на скільки мажоритарні кандидати будуть прив’язані до своїх округів. Це була основна мотивація для переходу на таку виборчу систему, подивимося на скільки вона працює».
Ольга Айвазовська, керівник виборчих проектів громадської організації «ОПОРА»

Експерти також звернули увагу на те, що змішана система виборів, коли частина депутатів обиралися за партійними списками, а частина по мажоритарних округах, таки себе не виправдала. Більше правопорушень зафіксовано мажоритарниками, особливо це стосується використання адміністративного ресурсу. Яскравий приклад, коли напередодні виборів, представники деяких міських адміністрацій просили та отримували додаткове фінансування до бюджетів, а потім використовували ці гроші для своїх особистих політичних кампаній.

«Зараз потрібно слідкувати на скільки мажоритарні кандидати будуть прив’язані до своїх округів. Це була основна мотивація для переходу на таку виборчу систему, подивимося на скільки вона працює», - сказала Айвазовська.

Загадкою для багатьох спостерігачів стало нарізання округів та призначення представників комісій, тому це питання також називають серед перших, які потрібно чітко врегулювати.

«Маніпулювання межами виборчих округів – це один зі способів провести вибори нечесно. Якщо ж це не зробило їх нечесними, то все, що відбувалося просто виглядало дуже дивно і підірвало довіру до ЦВК, а довіра до виборчого органу – дуже важлива», - сказав Енніс.
XS
SM
MD
LG