Спеціальні потреби

Турчинов повідомив про початок операції проти проросійських сепаратистів


В ході перших військових заходів проти сепаратистів у східних районах України українські військові звільнили невеликий аеропорт.

Тимчасовий президент України Олександр Турчинов, який доручив провести операцію, сказав, що військові встановили контроль над аеропортом у Краматорську, що за 160 кілометрів від російського кордону. Аеропорт перебував під контролем сепаратистів від неділі.

Турчинов заявив законодавцям у вівторок, що урядові сили розпочали операцію в регіоні, де промосковські сили зігнорували попередній ультиматум Києва, щоб здатися до понеділка, якщо вони не хочуть мати справи з відплатними діями.

Не зважаючи на попередження з боку уряду, проросійські демонстранти зміцнили свої позиції і встановили нові барикади.

У повідомленнях також сказано, що неподалік Краматорська помічено військові машини і вертольоти, які готові увійти у недалеке місто Слов’янськ. Російські ЗМІ повідомили, що в сутичках за аеропорт у Краматорську щонайменше двоє людей отримало поранення, але цих повідомлень не було підтверджено з незалежних джерел.

Уряди західних держав звинуватили Москву у підтримці протестів у східному районі України. В понеділок у телефонній розмові президент США Барак Обама попередив президента Росії Володимира Путіна, що Москві багато коштуватиме, якщо її дії в Україні продовжуватимуться. Він також закликав російського керівника використати свої впливи для переконання демонстрантів, щоб вони залишили зайняті ними будинки.

Проте Путін закликав Обаму відохотити український уряд від застосування сили проти протестувальників. Путінн також заперечив твердження про причетність російських агентів до протестів як «здогади, основані на недостовірній інформації». Путін сказав, що протести висловили незадоволення на адресу українського уряду з приводу його небажання визнати інтереси російськомовного населення на сході України.

Демонстранти вимагають референдуму щодо того, чи відокремитись від України і приєднатися до Росії – подібні вимоги як у випадку Криму минулого місяця.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG