Спеціальні потреби

Щоб "завалити" сайт більше не потрібні спеціальні знання - експерти


Доступність та простота програм для зламу сайтів вкупі із соціальною напругою в розвинених країнах обумовлюють силу таких хакерських об'єднань, як Anonymous.

На початку тижня прокуратура Нью-Йорка висунула звинувачення п’ятьом підозрюваним у причетності до міжнародного хакерського руху «Anonymous». Усіх підозрюваних було затримано на початку тижня в результати спецоперації. Вважалося, що принаймні четверо з них грають важливу роль у хакерському русі, а їх затримання серйозно вплине на «Anonymous». Втім вже після арешту ймовірних ватажків, хакери «Anonymous» здійснили атаку на Інтернет-сторінку Ватикану. Тож виникає питання, чи можуть взагалі уряди країн та поліція поставити на місце кібер-злочинців?

За словами Дугласа Салайна із Центру дослідження кібер-безпеки у Нью-Йорку, запорукою виживання «Anonymous» є відсутність у нього формальної структури. Цим хакерське об’єднання нагадує громадський рух «Захопи Волл-стріт», який немає ані ватажків, ані постійних членів і формується виключно на основі спільного для різних людей незадоволення певними суспільними явищами.

«У цих груп немає чіткої структури. «Anonymous» – це як перехідний прапор, разова пригода. Хоча є такі, які беруть участь в акціях постійно. Ще для когось – це хобі», – пояснює Дуглас Салайн.

За словами Салайна, поняття «хакер» стає все більш розмитим. Урядові або комерційні сайти «валять» активісти, які вважають, що борються із несправедливістю. Це можуть бути і спецагенти, покликані боротися з хакерами, і звичайні кепкуни, які вважають, що зупинити роботу сайту – весело. Дуглас каже, що більшість цих людей навіть не є комп’ютерними експертами:

«У мережі відкрито продаються хакерське програмне забезпечення. Не треба ніяких особливих знань, щоб його використовувати. Більш того, продавці цих програм мають служби підтримки для клієнтів, де вам розкажуть, що та як використовувати».

Ветеран ФБР Бред Гарет, каже, що «Anonymous» здатен завдавати значної шкоди:

«Проблема в тому, що вони становлять загрозу як національній безпеці країн, так і корпораціям та окремим особам».

«Anonymous» неодноразово блокували сайти урядів країн, отримували доступ до конфіденційних даних поліції та всесвітніх кредитних компаній.

Хакери навіть здійснювали прослуховування перемовин між американськими та англійськими правоохоронцями, які борються з хакерами.

«Це як дражнити тигра. Хакерам подобається дражнити ФБР. Вони хочуть довести уряду, що вони розумніші», – каже колишній хакер Кевін Мітнік.

Дуглас Салайн прогнозує, що незважаючи на арешти та затримання хакерство нікуди не зникне.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG