Спеціальні потреби

Голова ОБСЄ позитивно оцінила режим припинення вогню в Україні, наголосила на увазі до гуманітарного виміру конфлікту


Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде
Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде

Криза в Україні та навколо неї лишається викликом для безпеки Європи. Про це напередодні у ході віртуального спілкування із аналітичним центром Carnegie Endowment for Internatioal Peace заявила Анн Лінде, міністерка закордонних справ Швеції, діюча голова ОБСЄ.

Лінде наголосила, що збереження питання України на порядку денному міжнародної спільноти у якості пріоритетного є першим кроком до наближення покращення ситуації в Україні.

Лінде назвала позитивом режим припинення вогню, який було погоджено у липні минулого року.

"Його дотримуються", - відзначила Лінде, - "Коли у перший тиждень березня минулого року я відвідувала лінію конфлікту та Україну, лише на тій частині лінії конфлікту, де я перебувала, було 44 загиблих. Загалом же у цьому конфлікті нараховується 14 000 смертей. Іноді ми, здається, не розуміємо, наскільки великі масштаби вбивства людей у цьому конфлікті. Тепер, після 27-го липня (дата досягнення згоди у ТКГ щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування - прим. ГА), кількість людей вбитих у ході конфлікту значно впала. І це, звісно, добре. Гуманітарна ситуація значно краща. Але, звісно, це не є тривале рішення щодо миру".

Дипломатка також наголосила на важливості уваги до гуманітарного аспекту вирішення конфлікту в Україні, а не лише до геополітичного.

"Я зустрілась із жінками, які там живуть, я бачила пенсіонерів, які повинні іти кілометри мостом, щоб отримати свої пенсії. Я бачила і спілкувалась із людьми, які опинились у підвішеному становищі, коли родини було розділено конфліктом. Ми не можемо забувати також і про гуманітарний вимір", - відзначила Лінде.

Як повідомляє "Укрінформ", раніше США заявили про підтримку заяви Лінде, що врегулювання конфлікту в Україні має включати і Крим, а СММ ОБСЄ повинна отримати доступ і до півострова.

Раніше у січні президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Лінде. Як відзначає сайт голови держави, Володимир Зеленський подякував Анн Лінде за її позицію стосовно того, що завершення війни на Донбасі дійсно є пріоритетом та окремо зазначив, що потрібно активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму.

Володимир Зеленський, серед іншого, відзначив прогрес у дотриманні припинення вогню на Донбасі, де понад шість місяців діє режим тиші.

Дивіться також: США призупинили продажі озброєння до Саудівської Аравії та ОАЕ

США призупинили продажі озброєння до Саудівської Аравії та ОАЕ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG