Спеціальні потреби

На вихідних США відзначають найновіше федеральне свято Juneteenth


У США цими вихідними відзначають найновіше федеральне свято Juneteenth (Джунтінс), яке вшановує день повного закінчення рабства в країні.

Свято, яке останні 150 років відзначалося у низці американських штатів, стало офіційним лише минулого року, коли президент США Джо Байден підписав закон про встановлення 19 червня як державного вихідного по всій країні для відзначення звільнення чорношкірого населення від рабства.

Свято бере початок у м.Галвестон, що в Техасі, 19 червня 1866 року.

За рік до цієї дати - 19 червня 1865 року - чорношкірим людям у Галвестоні повідомили про те, що вони вільні.

Хоча офіційно рабовласництво у США президент Лінкольн скасував ще 1863 року, низка штатів на півдні країни об'єднались у Конфедерацію і продовжували чинити опір Прокламації про визволення рабів.

Це спровокувало Громадянську війну у США. Після перемоги армії Півночі 1985 року Техас став одним із останніх штатів, який остаточно скасував рабство.

Назва Juneteenth створена від англомовних слів June - червень і nineteenth - дев'ятнадцять. Цей день ще називають "Днем Чорної Незалежності", "Днем звільнення". Його офіційна назва: Національний день незалежності "Джунтінс".

З 1866 року афроамериканці у Техасі святкували цей день, збираючись при місцевих церквах. Поступово свято поширювалось серед південних штатів, і стало комерціалізованим по всій країні у 1920-х - 1930-х роках. Часто цей день супроводжувався великими фестивалями їжі.

Нині цей день є вихідним для державних службовців. По всій країні родини збираються разом, відвідують церкви, беруть участь в святкових парадах, фестивалях. Також організовуються відвідання техаського міста Галвестон.

У м. Галвестон цього року запланований святковий банкет, фестиваль поезії, парад і пікнік.

У низці великих американських міст - Атланта, Балтимор, Нью-Йорк, Лос-Анджелес - пройдуть масові паради та музичні фестивалі.

Дивіться також: Тюрма, в якій сидів Степан Бандера

Як виглядала нацистська тюрма, в якій сидів Степан Бандера. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG