Спеціальні потреби

Альтернативним джерелам енергії не бракує скептиків


Нафтова катастрофа в Мексиканській затоці посилила інтерес американців до відновлювальних джерел енергії. Серед прихильників більшого використання енергії сонця та вітру є навіть Барак Обама. Щоправда, майбутнє «зеленої» енергетики деякі фахівці сприймають скептично. Експерт Роберт Брайс з Техасу написав навіть книжку, в якій переконує у неефективності альтернативних джерел енергії.

Сонячні панелі на даху будинку Брайсів – забезпечують лише третину електричної енергії, потрібної для сім’ї. Голова родини Роберт Брайс –експерт з енергетики, встановив їх для експерименту. Він каже:

«Ми мусимо бути реалістичними щодо того, що може нам дати сонячна енергія. Вона не така надійна і відносно дорога в порівнянні із звичайними методами виробництва електрики».

Роберт Брайс – автор книжки «Жадоба енергії». У ній експерт за допомогою простих математичних розрахунків та фізики доводить, що два головні види альтернативної енергії – вітру та сонця – дорогі та малоефективні. Автор каже, що для виробництва однакової кількості енергії, під вітрові турбіни потрібно в двадцять разів більше землі, ніж займає одна газова свердловина. До того ж Брайс спростовує твердження, що нібито «зелена» енергія зменшить енергетичну залежність Сполучених Штатів. Адже 95% відсотків покладів неодимію – елементу необхідного для виготовлення вітряних турбін – знаходяться в Китаї:

«Риторика щодо того, що ми маємо цілковито замінити нафту та газ альтернативними джерелами енергії – розходиться з дійсністю. Люди легко і зручно забувають про масштаби виклику».

Брайс стверджує, що природний газ – це найдешевше, найчистіше і найдоступніше джерело енергії для США нині, а ядерна енергетика – енергія майбутнього:

«Природний газ і ядерна енергетика – це, на мій погляд, енергетичні джерела майбутнього. Чому? Тому, що вони можуть забезпечити нам стільки енергії, скільки ми потребуємо, за ціною, яку ми можемо собі дозволити».

Брайс закликає людей, відповідальних за сучасну енергетичну політику, відкрити очі й подивитися на речі реалістично.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG