Спеціальні потреби

Авіаудари сил Асада та РФ по Алеппо можуть становити воєнні злочини - Євросоюз


Алеппо
Алеппо

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу, що зібралися на засідання Ради ЄС у Люксембурзі, рішуче засудили повітряні удари авіації влади Сирії й Росії по цивільних цілях у сирійському місті Алеппо й заявили, що ці удари можуть становити воєнні злочини.

Як мовиться в заяві від імені всіх 28 країн-членів ЄС, від початку наступу на Алеппо сил режиму президента Сирії Башара аль-Асада і його союзників, у першу чергу Росії, «інтенсивність і масштаб повітряних бомбардувань східної частини Алеппо стали очевидно непропорційними».

У перебігу наступу відбуваються «цілеспрямовані удари по лікарнях, медичному персоналові, школах і життєво важливій інфраструктурі, а також використовуються «бочкові бомби», касетні бомби і хімічні озброєння», - мовиться в заяві.

Перед початком засідання кілька міністрів закликали посилити тиск на Росію через її дії в Сирії, як і на сам сирійський режим та інших його союзників, зокрема, на Іран.

Але верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні перед початком зустрічі заявляла, що питання про санкції щодо Росії через її дії в Сирії не пропонувала до розгляду жодна країна Євросоюзу.

Французький міністр Жан-Марк Ейро сказав, що Алеппо нагадує йому історію з чеченським містом Грозний, і закликав світ не закривати очей на злочини.

Німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що не бачить як довоготермінові санкції полегшать гуманітарну кризу в регіоні.

Загалом представники країн ЄС обмежилися закликами до Москви повернутися за стіл переговорів.

Напередодні під час консультацій з державним секретарем США Джоном Керрі у Лондоні, його британський колега Борис Джонсон заявив про готовність запроваджувати нові санкції проти режиму Асада і тих, хто його підтримує. Відповідне рішення лідери країн ЄС прийматимуть на саміті у четвер.

Москва сьогодні заявила, що у четвер на 8 годин зупинить бомбардування Алеппо, щоб дати можливість мирним мешканцям перемир'я не йдеться, завили в Кремлі.

Дивіться акож: Н. Яресько: Реформи в Україні не є невідворотними, і багато треба ще зробити, щоб зміни були сталими

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG