Спеціальні потреби

Дрона, який полюватиме на підводні човни показали у США


ACTUV Протичовнове безоператорне бойове судно безперервного руху
ACTUV Протичовнове безоператорне бойове судно безперервного руху

Агенція з перспективних оборонних науково-дослідницьких розробок США ДАРПА опублікувала відео випробувань безоператорного (безпілотного) океанічного дрона, який покликаний у майбутньому виконувати функції глобального стеження за підводними човнами та протидії їм.

На відео поширеному ДАРПА, демонстратор технології ACTUV (ASW Continuous Trail Unmanned Vessel - Протичовнове безоператорне бойове судно безперервного руху) проходить випробування наприкінці січня цього року та досягає швидкості у 50 кілометрів на годину. Влітку цього року заплановані випробування судна у відкритих водах поблизу берегів Каліфорнії.

Головним призначенням океанічного програми ACTUV є стеження за тихохідними дизель-електричними підводними човнами.

"Програма розробила та створила принципово новий клас океанічних суден - призначений для покриття дистанцій у тисячі кілометрів протягом кількох місяців і без єдиного члена екіпажу на борту", - повідомляє ДАРПА в описі до відео.

Метою програми ACTUV сайт проекту називає:

"Дослідження потенціалу поверхневої платформи розробленої на принципі, що людина ніколи не ступить на її борт протягом усього операційного циклу. У результаті, отримуємо нову проектну парадигму позбавлену від обмежень, які накладають традиційні для морехідної архітектури рішення щодо планування суден, їх відповідності потребам екіпажу, наявності систем підтримки екіпажу, та запасу плавучості. Метою є створення проекту судна, характеристики якого перевищують найдосконаліші існуючі зразки і створюють значну перевагу у протиборстві із дизель-електричними підводними човнами, маючи у рази менші розміри та вартість".

Сайт проекту відзначає, що ACTUV здатен рухатись із дотриманням міжнародного судохідного законодавства та конвенцій з приводу безпечної навігації, а також буде спроможний до "автономної взаємодії із розумним супротивником".

Дивіться також: Саакашвілі здатен на дива, якщо отримає підтримку народу - екс-перша леді Грузії

Саакашвілі здатен на дива, якщо отримає підтримку народу - екс-перша леді Грузії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

XS
SM
MD
LG