Спеціальні потреби

Полiтику Нацбанку загалом оцiнюють позитивно


Київ - 26 квiтня. Українські експерти і політики продовжують оцінювати наслідки швидкої ревальвації гривні. Президент Ющенко вцілому позитивно оцінює політику НБУ. Експерти Міжнародного валютного фонду вважають, що зміцнення національної грошової одиниці дозволить приборкати інфляцію. Втім незадоволеними політикою НБУ залишилися банкіри. Вони закликають Нацбанк не вдаватися до різких курсових змін, які шкодять банківській системі.

Після стімкого зростання минулого тижня офіційний курс гривні останні кілька днів залишається стабільним. За американський долар дають 5 гривень і 5 копійок. В столичних обмінних пунктах вільно продають іноземну валюту. Паніки на валютному ринку не спостерігається, кажуть експерти. Хоча кількість людей, які хочуть перевести свої доларові заощадження в українську валюту збільшилася.

Напередодні президент Ющенко розкритикував різку зміну курсу гривні. Хоча зауважив, що вцілому позитивно оцінює політику НБУ щодо укріплення національної валюти.

Позитивно оцінили зростання курсу гривні й експерти Міжнародного валютного фонду. Вони вважають, що цей крок зробить внесок у приборкання інфляції. Іншим важливим заходом МВФ називає утримання рівня бюджетного дефіциту.

Нацбанк прогнозує, що зміцнення гривні знизить темпи зростання цін вже в квітні. Інфляція цього місяця буде значно нижче, ніж у березні та лютому, вважає керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький. Він припускає, що укріплення гривні майже на 5 відсотків з початку року призведе до скорочення інфляції на пів процента.

НБУ також повідомив про скорочення зовнішнього державного боргу України. З початку року він зменшився майже на 2 мільярди гривень. Уряд зробив виплати за облігаціями 2000 року та провів взаємозалік із Російською Федерацією. На початок квітня зовнішній борг України складав близько 83 мільярдів.

Втім незадоволеними політикою НБУ залишилися банкіри. Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко заявив, що дії Нацбанку призвели до дестабілізації банківської системи. За його оцінкою, від курсових коливань власники валютних депозитів втратили 1 мільярд 200 млн гривень. Крім цього, в складній ситуації опинилися українські експортери.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG