Спеціальні потреби

Тимошенко обiцяє перший «народний» бюджет - 2005-03-14


Київ – 13 березня. Цього року в Україні може бути прийнятий перший народний бюджет. Про це на зустрічі з журналістами заявила прем`єр-міністр Юлія Тимошенко. Не зважаючи на той дефіцит бюджету, який існує на сьогоднішній день, уряд знайшов рішення, які дозволять не збільшувати борг України ні на зовнішньому, ні на внутрішньому ринку, і в той же час підвищити зарплати і пенсії.

На прес-конференції, присвяченій першому місяцю роботи нового уряду, Тимошенко ще раз підкреслила, що колишня опозиція отримала від попередньої влади важкий спадок. І весь цей час, уряд витратив на те, щоб знайти рішення, які б допомогли розв`язати економічні проблеми та взяти ситуацію під контроль:

«У нас 42, 7 мільярда дефіцит бюджету на сьогоднішній день, якщо його не збалансувати. Крім того, надзвичайно важка ситуація склалася з непрогнозованими діями колишньої влади під час виборів. Це стосується монетарної політики, коли емісію робили в таких обсягах, що вона сьогодні починає відбиватись на житті кожної людини. Коли штучно зробили доплати до пенсій, а в бюджет не заклали нічого на 2005 рік. О це те господарство, яке безумовно сьогодні приводить до певних наслідків, в тому числі і до зростання цін на ринках».

Крім популістських законопроектів, прийнятих під час президентської виборчої кампанії, одною з найбільших проблем Тимошенко вважає ситуацію на митницях:

«Те, що відбувалось на кордоні, - це можна назвати устаткованою ставкою за перетинання без податків кордону. Практично всіх імпортерів перетворили на контрабандистів, при чому не по їх волі».

Вже зараз, після спрощення всіх процедур та запровадження програми “Контрабанді - Стоп”, держбюджет отримує втричі більше надходжень, ніж у відповідний період минулого року. Тимошенко обіцяє, що через 3-4 місяці ситуація на митницях остаточно нормалізується. Що стосується майбутніх перспектив для українського народу, то прем`єр обіцяє, що цьогорічний бюджет стане першим народним бюджетом України. Завдяки роботі нового складу Кабміну вже вдалось провести заходи, які без зовнішніх та внутрішніх запозичень дозволять зробити новий бюджет бездефіцитним та збільшити мінімальні зарплати і пенсії. Міністр фінансів Віктор Пинзеник каже, що уряду довелось відмовитись від простих арифметичних схем і приймати нестандартні рішення:

«Коли виникла задача, яку треба було розв`язати, ми не підійшли до неї і не мали права підходити як до суто арифметичної задачі, тобто звести баланс. Бо є маса системних проблем, яких ми не мали права не вирішувати. Ми дякуємо, в лапках, попередникам за непрофесійні, неграмотні економічні рішення, які призвели до того, що ми маємо дуже складні проблеми із виходом з ситуації».

Урядовці обіцяють, що мінімальна пенсія цього року в Україні становитиме – 332 гривні, а середня - 383. Мінімальна зарплата – підвищиться до 300 гривень, а середня у бюджетній сфері збільшиться з 499-ти до 708-ми. Особлива увага звертається на підвищення престижу кваліфікованої праці. Збільшується і багато інших соціальних виплат, в тому числі і допомога при народженні дитини та виплати дітям-інвалідам та дітям-сиротам.

19-го березня новий бюджет має бути затверджений на засіданні уряду, а 21-го надійти до парламенту. Юлія Тимошенко каже, що навряд чи депутати не приймуть новий бюджет, оскільки це означатиме, що вони голосуватимуть проти свого народу. Якщо ж все ж таки це станеться, то на думку Тимошенко, в країні знову заговорять Майдани.

XS
SM
MD
LG