Спеціальні потреби

Буш закликав Європу розпочати еру єдностi i пiдтримати Україну - 2005-02-21


Вашингтон-Брюссель - 21 лютого. Розпочинаючи у понедiлок в Брюсселі своє європейське турне, президент Буш закликав європейських лідерів відкласти набік розбіжності, які виникнули у транс-атлантичних відносинах, та розпочати нову еру єдності. У своїй промові Буш також закликав європейців підтримати інтеграцію України у західні структури.

Лейтмотивом промови Буша був пошук шляхів врегулявання напруження, яке виникло між США та значною частиною Європи через іракську війну. У зв’язку з цим він в черговий раз вказав на свободу як на спільну цінність, якою дорожать як Сполучені Штати, так і Європа, i заради якої сторонам необхiдно знову об`єднатися. «Свобода породжує мир», наголосив президент Буш, зазначивши, що цю істину зрозуміли європейські керівники під час виборчої кризи в Україні:

«Європейські лідери продемонстували у випадку України, що вони розділяють цю візію. Президенти Польщі Кваснєвський та Литви Адамкус, як також Хав’єр Солона від Європейського Союзу допомогли врегулювати виборчу кризу і повернули Україну в табір свободи. В міру приходу до влади в цій країні вільно обраного уряду і в міру втілення урядом президента Ющенка критичноважливих реформ, євро-атлантичне співтовариство повинне вітати Україну у своєму колі».

Нагадаємо, що у вiвторок у Брюсселі президент Буш вперше зустрінеться з президентом Ющенком. Також у вiвторок пройде саміт Україна-НАТО за участю Вiктора Ющенка. Український лідер став єдиним керівником країни не-члена НАТО, якого запросили на саміт альянсу.

Чого очікує українська сторона від саміту з НАТО, ми попросили прокоментувати главу місії України при НАТО Володимира Хандогія. Він сказав, що Україна насамперед сподівається на посилення стосунків з НАТО в усіх напрямках. Запрошення президента Ющенка на саміт посол Хандогій оцінив як визнання авторитету й поваги до нового президента України. Пан Хандогій також віддав належне підтримці Сполучених Штатів євроатлантичних прагнень нового керівництва України, і висловив надію на співпрацю в майбутньому. Стосовно опозиції Росії до розширення кордонів НАТО і можливого спротиву, якщо Україна одного дня виконає усі умови і вступить до альянсу, то, на думку Володимира Хандогія, це питання не є таким значним -- його можна вирішити дипломатичним шляхом і проблеми в цьому він не бачить.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG