Спеціальні потреби

Верховна Рада торує шлях до виходу з полiтичної кризи - 2004-12-09


Київ – 9 грудня. Парламент України ухвалив сьогодні низку рішень, які відкривають можливість для виходу із політичної кризи. Серед них – зміни до Конституції та доповнення до Закону про вибори президента. Сформовано також новий склад Центральної виборчої комісії.

У середу після численних спроб Верховна Рада України ухвалив пакет законодавчих актів, які відкривають можливості для виходу із гострої політичної кризи. 402 депутати віддали голоси за поправки до Конституції та Закону про вибори президента.

Леонід Кучма прибув до парламенту і виступив перед голосуванням. Він порівняв ситуацію із ухваленням Конституції, коли сторони зробили крок на зустріч один одному, не зважаючи на розбіжності у позиціях:

«Я й сьогодні звертаюся до всіх вас, до розуміння тієї ситуації, яка є в Україні. Я тоді прийшов в цей зал, коли Конституція була прийнята. Я й сьогодні прийшов в цей зал із розумінням того, що те рішення, яке потрiбне не якійсь частині парламенту, а країні, буде прийнято».

Леонід Кучма перед голосуванням погодився виконати ще одну вимогу опозиції – відправити у відставку генпрокурора Геннадія Васильєва. Тому заздалегідь узгоджене рішення пройшло без проблем.

Згідно з ухваленим пакетом, через рік президентські повноваженя будуть суттєво обмежені. Уряд формуватиме Верховна Рада. Частина нинішніх функцій президента відійдуть парламенту та уряду. Натомість завдяки внесеним поправкам до Закону про вибори суттєво зменшені можливості фальсифікації результатів голосування 26 грудня. Тервиборчкоми складатимуться із представників обох кандидатів. Всі, хто голосував за пакет пропозицій, назвали досягнутий компроміс перемогою. Говорить Віктор Пинзеник, «Наша Україна»:

«Спасибі всім. Бо ми перемогли сьогодні. Ми всі переможцями виходимо із цієї ситуації. І парламент і народ. Я хочу подякувати тим людям, які стали рішуче за те, щоб не було повернення назад і ми добилися того, щоб в країні панував порядок, право і закон».

Єдина фракція, яка практично в повному складі не голосувала за пакет, це - блок Юлії Тимошенко. Вона вважає - шляхом зриву виборів 26 грудня Леонід Кучма залишає собі можливість керувати країною. Юлія Тимошенко вже заявила, що її фракція направить подання до конституційного суду і попросить визнати пакетне голосування незаконним. Для цього їй доведеться зібрати підписи 45 депутатів. Втім спікер Литвин висловлює сумнів, що рішення парламенту може бути скасоване.

Верховна Рада також рейтинговим голосуванням визначила новий склад Центральної виборчої комісії. З 18 запропонованих фракціями кандидатів обрали 15. Колишній голова ЦВК – Сергiй Кiвалов, якого звинувачували у потураннях фальсифікації результатів голосування, набрав найменшу кількість голосів і залишився поза складом новообраного Центрвиборчкому.

Після оголошення рішення Верховної Ради опозиція заявила, що зніме блокаду урядових установ. Однак мешканці наметового містечка виявляють готовність залишитися на Хрещатику до оголошення результатів переголосування 26 грудня.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG