Спеціальні потреби

Рiзнi версiї щодо подiй бiля ЦВК - 2004-10-26


Київ - 25 жовтня. В Україні продовжують з’ясовувати обставини інциденту, що трапився минулих вихідних біля приміщення Центральної виборчої комісії. Опозиція звинувачує в організації нападів на демонстрантів представників правоохоронних органів. Міліція заперечує ці закиди і покладає відповідальність на депутатів. Прихильники Вiктора Ющенка вимагають від Президента Кучми відправити у відставку голову своєї адміністрації та міністра внутрішніх справ.

Правоохоронці та опозиція продовжують з’ясовувати обставини інциденту, що стався після закінчення масового мітингу на підтримку Віктора Ющенка в ніч із суботи на неділю. Близько ста прихильників опозиції залишалися на площі біля ЦВК, чекаючи результатів засідання Центрвиборчкому. Близько 11 ночі на них напала велика група людей і била, як кажуть очевидці, пляшками та молотками. Десятки людей отримали поранння, в тому числі ножеві. За декілька хвилин нападники зникли на автомобілях, які чекали неподалік. На місці події вдалося затримати лише одного - який виявився приватним охоронцем.

Депутати із «Нашої України» кинулися наздоганяти автомобілі нападників і затримали ще двох осіб. Їх доставили до приміщення ЦВК і вони виявилися співробітниками Державної служби охорони. У них вилучили бойові пістолети. Це дало підстави «Нашій Україні» звинуватити правоохоронні органи в організації нападу на людей. Говорить керівник виборчого штабу Олександр Зінченко

«Складається враження, що президент Кучма втратив контроль над силовиками. Донецькі бандити на чолі з Медведчуком і Білоконем влаштовують свій сценарій. Далі стягуються до Києва міліцейські підрозділи. Найгірше і найцинічніше, що міліція співпрацює з бандитами».

Зінченко каже, що має свідків, що команди нападникам віддавав по рації полковник «Беркута» із приміщення ЦВК. Він начебто наказував бити депутатів. Люди також чули, що за декілька хвилин до нападу міліціонери, які охороняли вхід до Центрвиборчкому отримали команду розійтися. Зінченко звертає увагу, що міліція також відпустила людей, які у суботу після закінчення мітингу розбили півтора десятки вікон у ЦВК. Залишається також незрозумілим, як величезна група нападників змогла безперешкодно дістатися до приміщення ЦВК та безслідно зникнути після нападу.

Втім двоє з трьох затриманих заявляють про свою непричетність до побиття людей. Вони кажуть, що відвозили додому особу, яку охороняли. І їхній мікроавтобус депутати і свідки випадково сприйняли за автомобіль нападників, який стояв поруч. Говорить один iз затриманих:

«Тобто вийшло якби, що стоїть ця дев`ятка і стоїть наш мікроавтобус. Між нами відстань була метрів сім. Вони підходять в дев`ятку сідають і їдуть. Теж бритоголові спокійно так. І ми сідаємо в мікроавтобус і їдемо. Могли нас свідки сприйняти за нападників. Могло таке бути».

Саме на такій версії наполягає й керівник київської міліції Олександр Міленін. Він також заявив, що депутати від опозиції напали на бійців підрозділу «Беркут», які прибули на місце надзвичайної пригоди за викликом:

«Кандидат в президенти Ющенко, заступник голови Верховної Ради Зінченко, Порошенко та близько 10 осіб депутатів почали відтісняти представників полку «Беркут», при цьому зривали із них шоломи, надавали їм удари в обличчя, ображали».

Міліція вже заявила про порушення кримінальних справ як за фактом нападу на прихильників опозиції, так і на співробітників «Беркута».

Керівник штабу Ющенка каже, що звернувся до президента Кучми із вимогою звільнити міністра внутрішніх справ Білоконя та главу адміністрації Медведчука, яких називає організаторами та виконавцями провокацій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG