Спеціальні потреби

Високопоставлений представник ОБСЄ вiдвiдав Днiпропетровськ - 2004-10-10


Днiпропетровськ – 8 жовтня. Учора у Дніпропетровську координатор проектів ОБСЄ в Україні Мортен Енберг провів координаційну зустріч з головами територіальних виборчих комісій, представниками органів державної влади, кандидатів на пост президента України, їхніх виборчих штабів, політичних партій, громадських організацій і засобів масової інформації.

Відкриваючи зустріч, координатор проектів Організації з безпеки і співробітництва у Європі Мортен Енберг розповів про виборчий проект ОБСЄ в Україні. Проект реалізується у рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України і ОБСЄ і має назву “Допомога у подальшому удосконаленні виборчого процесу в Україні”. Метою проекту є сприяння координації діяльності, пов’язаної з виборами, що здійснюється різними зацікавленими інститутами на національному та регіональному рівнях. Проект не передбачає ані проведення спостережень чи моніторингу, якими займатимуться інші інституції ОБСЄ, зокрема, Бюро Демократичних інститутів та прав людини, ані складання звітів чи ухвалення буд-яких заяв.

Проект спрямований на уникнення дублювання функцій різних інституцій, задіяних у виборах, сприяння ліквідації недоліків та забезпечення діалогу для вирішення проблем на національному і регіональному рівнях. Створюються регіональні координаційні центри, завданням яких є підтримка посадових осіб у їхньому прагненні провести чесні та прозорі вибори. Ці центри проводитимуть координаційні зустрічі, на яких обговорюватимуться питання, що становлять інтерес, з’ясовуватимуться потреби і досягнення, які можуть бути висвітлені на регіональному, національному і міжнародному рівнях. Проектом також передбачені заходи з об’єктивного інформування виборців, зокрема, створення інформаційних телевізійних роликів і друк інформаційних вставок у газети.

Мортен Енберг зазначив: “Ми працюємо з проектами, які розроблені спільно з органами державної влади України. Ми вважаємо, що це правильна форма співробітництва. Це означає, що ми можемо запропонувати своє сприяння там, де Україна вважає це необхідним, а не навпаки. Таким чином, усі проекти, з якими ми працюємо, затверджені українськими органами державної влади.”

У дискусії, що виникла після презентації проекту, представники опозиції, котрі були найактивнішими з присутніх на зустрічі, висловили сумніви щодо готовності владних структур в Україні до проведення чесних і прозорих виборів та конструктивного діалогу. Були наведені конкретні приклади порушень виборчого законодавства з боку місцевої влади і керівників виборчих комісій. Голови комісій, визнаючи наявність певних порушень, заявляли, що серйозних порушень немає. Представники владних структур слухали це мовчки. Відтак у першій спробі подібного обговорення проблем на Дніпропетровщині взяли участь не всі сторони виборчого процесу.

По закінченні зустрічі Мортен Енберг сказав, що він обізнаний з ситуацією та що насправді на його думку все не таке чорне, але і не таке біле, як представили учасники дискусії.

На запитання, чи він вірить у те, що ця програма допоможе зробити вибори в Україні чесними і прозорими, координатор проектів ОБСЄ в Україні Мортен Енберг відповів:

“Я вірю, що те, що ми тут робимо, дійсно сприяє розвитку цього процесу. Нагадаю назву цього проекту - Допомога у подальшому удосконаленні виборчого процесу в Україні. І я дійсно вірю у те, що ми це зробимо”.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG