Спеціальні потреби

fgj - 2004-09-30


З’ясуванням обставин зникнення ГЕОРГІЯ ГОНГАДЗЕ займаються Генеральна прокуратура, спеціальна комісія Верховної Ради, журналісти. Учора (16.09) – в четверту рiчницю його зникнення - у Києві пролунало декілька заяв навколо розслідування цієї справи. Про них розповідає наш кореспондент РУСЛАН ДЕЙНИЧЕНКО. ТЕХТ: За чотири роки слідству так і не вдалося встановити обставини зникнення Георгія Гонгадзе. За цей час змінилося три генеральних прокурори та декілька слідчих бригад. Справа знаходилася під особливим контролем, але не зважаючи на це вбивць так і не знайдено. Хоча представники Генпрокуратури неодноразово заявляли про значний прогрес у розслідуванні та навіть оголошували у розшук ймовірних убивць журналіста. Спочатку справу намагалися “повісити” на наркоманів, які начеб-то хотіли пограбувати журналіста. Потім говорили, що Гонгадзе могла знищити банда міліціонерів- перевертнів. Вже за нинішнього генпрокурора Геннадія Васильєва оголосили, що у вбивстві зізнався громадянин “К”. Його начеб-то затримали, і він давав свідчення. Але жодна із версій так і не підтвердилася. Спільним залишалося одне – слідство ігнорувало докази, які вказували на можливу причетність до зникнення журналіста Леоніда Кучми та його оточення. Саме на це вказують записи колишнього охоронця президента Миколи Мельниченка. А також документи, які свідчать що підрозділ МВС слідкував за Гонгадзе до моменту його зникнення 16 вересня 2000 року. Паралельно із слідством, яке проводила прокуратура, з’ясуванням обставин зникнення журналіста займалася створена Верховною Радою спеціальна комісія. Її нинішній голова Григорій Омельченко каже, що для нього в цій справі все зрозуміло. Депутат впевнений, що зникенння Гонгадзе було частиною розробленого керівництвом українських спецслужб плану. Його метою було залякати журналістів, критично налаштованих до влади. За ними слідкували, прослуховували телефонні розмови. Омельченко стверджує, що тодішній голова СБУ Леонід Деркач щотижня доповідав про виконання цього плану Леондіду Кучмі.

АСТ: Омельченко (0.38) Повинно було зникнути два журналісти – Георгій Гонгадзе і Олег Єльцов був попереджений Ігорем Гончаровим, він забрав дитину і поїздом виїхав у Російську Федерацію до своєї матері. Напревеликий жаль ні випадковість, ні щось інше не врятували Георгія Гонгадзе, який пізно вночі був викрадений працівниками міліції біля свого будинку. І тепер уже достеменно встановлено висновками експртиз, був убитий впродовж декількох годин після його викраденя. Кінець АСТ

Омельченко каже, що крім записів майора Мельниченка, є інші докази цієї версії. На їх підставі слідча комісія затвердила свої висновки одноголосно. Однак прозвітувати у Верховній раді її голова не може – розгляд питання блокують депутати більшості.

Тим часом напередодні чергової річниці зникнення Гонгадзе пролунали заяви, які в черговий раз заплутують слідство. Якщо раніше прокуратура визнала, що МВС слідкувало за журналістом, то зараз керівництво останнього каже, що перевірити цей факт неможливо. Відповідні документи були знищені, оскільки збіг термін їх зберігання.

Григорій Омельченко не єдиний, хто не вірить у те, що вбивці журналіста будуть знайдені та покарані за нинішньої влади. Єдиним встановленим фактом є те, що рештки тіла Гонгадзе і далі зберігаються непохованими в одному із київських моргів.

РУСЛАН ДЕЙНИЧЕНКО для Голосу Америки, Київ.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG