Спеціальні потреби

На виборах проведуть екзит-пол - 2004-08-30


Київ 27 серпня. Безпрецедентне за масштабами опитування відбудеться в Україні в день президентських виборів. До проведення екзит-полу готується консорціум з п`яти авторитетних соціологічних організацій, які опитають на виході з дільниць 50 тисяч виборців. Проект співфінансують кілька західних посольств та фондів. Екзит-пол, кажуть соціологи, стане засобом громадського контролю за чесністю підрахунку голосів.

Дані екзит-полу ми дізнаємось раніше, ніж дані ЦВК. На виході з виборчої дільниці у вас запитають, за кого ви щойно проголосували, і вже о восьмій вечора, одразу після закриття дільниць оприлюднять результат. В ідеалі він має збігтися з офіційним, який пізніше оголосить Центрвиборчком. Якщо ж переможцем офіційно оголосять іншого, це означатиме фальсифікації з підрахунком голосів, кажуть соціологи. Як твердять вони, хоч екзит-пол не має жодної юридичної сили, але є дієвим засобом громадського контролю за чесністю виборів.

На цьогорічних виборах екзит-пол буде наймасштабніший в історії української соціології. Опитають 50 тисяч – кожного двадцятого виборця на півтори тисячі виборчих дільниць, у тому числі селищних і сільських. Опитування проведуть 5 авторитетних соціологічних організацій України – Фонд “Демініціативи”, Центри “Социс” і “Соціальний моніторинг”, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова. Те, що фірми знані, дорожать своєю професійною репутацією та конкурують між собою, гарантує точність екзит-полу, -- каже керівник соціологічної служби Центру Разумкова Ілько Кучерів:

«З самого початку ми розмовляли з багатьма циніками, які казали, що результати опитування можуть бути сфальсифіковані так само, як і результати виборів. І тому наявність чотирьох фірм, які є між собою конкуренти, дає більшу надійність виконання проекту».

Виконавці проекту мають досвід екзит-полів двох парламентських і президентських перегонів. На минулих парламентських виборах розбіжність між даними їх опитувань і офіційно оприлюдненим результатом була незначною. Цього разу похибка також складе менше одного відсотка – впевнені соціологи. Єдине, що їм потрібно для точного результату, кажуть вони, це готовність виборців співпрацювати. Ольга Балакірєва з Центру “Соціальний моніторинг” згадує труднощі проведення екзит-полу на виборах мера в Мукачевому, коли люди були залякані і кожен другий відмовлявся давати інтерв`ю. Як каже пані Балакірєва, дуже важливо, щоб виборці розуміли: опитування на виході з виборчих дільниць анонімне, як і голосування в кабінці:

«Дуже важливо на цьому наголосити, і тут є роль ЗМІ, щоб виборці сьогодні розуміли функцію екзит-полу, що це дійсно форма громадського контролю, але вона не спрацює, якщо вони не будуть добровільно готові до співпраці. І вони мають розуміти, що це конфіденційно і нічого їм за це не буде, так само як вони проголосували, так само таємно нашому інтерв`юеру вони надали цю відповідь».

Директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто сподівається, що відповіді під час екзит-полу будуть щирішими, ніж під час звичайних соціологічних опитувань:

«Чому я кажу, що в екзит-полі ситуація краща, тому що в екзит-полі дуже легко відмовитись. Виходить виборець, інтерв`юер до нього підходить, він каже, що він не хоче відповідати, що це таємниця і пішов далі. Тому ті люди, які відповідають, відповідають щиро. Їм немає сенсу погоджуватись, а потім казати неправду в тому випадку, коли дуже легко відмовитись».

До речі, скорочення відриву, яке, за даними деяких соціологічних служб, відбулося у серпні між фаворитами виборчих змагань Ющенком і Януковичем, соціологи пояснюють саме заляканістю виборців: з початком активної передвиборчої кампанії кандидата від влади, на якого, як твердить багато спостерiгачiв, працює адмінресурс, люди все більше бояться говорити правду про те, кому віддадуть свій голос. За даними серпневого опитування КМІС, розрив у 2 турі між Ющенком і Януковичем скоротився до 2 з половиною відсотків – якщо рахувати всіх виборців або семи відсотків – якщо рахувати тих, хто сказав, що прийде на вибори. Серпневі рейтинги соціологи називають мало показовими також з огляду на “мертвий сезон” відпусток і кажуть, що ближчі до реальних результати покаже вересень.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG