Спеціальні потреби

Рiшення Верховного суду України в справi Нацiональної спiлки письменникiв - 2004-08-27


Київ – 26 серпня. Верховний Суд України задовольнив клопотання Національної спілки письменників, направивши справу про легітимність переобрання керівництва Спілки на новий розгляд. Голова Національної спілки письменників Володимир Яворівський святкує перемогу; Наталя Околітенко, яка претендує на його посаду, каже, що не складе зброї.

На засідання колегії суддів Верховного Суду Околітенко з’явилася вдвох із адвокатом; Яворівський прийшов з чисельною групою підтримки з голів обласних спілчанських організацій. Виступаючи в залі суду, представники Національної спілки письменників доводили нелегітимність зборів, скликаних у жовтні минулого року панею Околітенко, участь в яких взяло кількадесят письменників і які проголосили цю досі мало кому відому пані головою Спілки. Позивачі посилалися також на спілчанський з’їзд-мітинг просто неба у лютому цього року за участю більшості – майже тисячі з тисячі шестисот членів Спілки. Той з’їзд одноголосно підтвердив повноваження Яворівського. У свою чергу, Наталя Околітенко, виступаючи в суді, заявила про репресії, подібних яким, за її словами, “не було від часів Радянського Союзу” – ідеться про виключення її та ще сімох членів Спілки з письменницької організації після проведення розкольницьких зборів.

Колегія суддів, вислухавши сторони, винесла рішення задовольнити касаційну скаргу Національної спілки письменників. Справу, яка вже пройшла три судові інстанції, направлять на новий розгляд до Київського апеляційного суду. Представники Спілки вітали це рішення оплесками. Володимир Яворівський каже, що це велика перемога:

«Сьогодні розірвано божевільне, абсурдне правове коло, яке вже готове було замкнутися. Жодна судова інстанція не розглядала справу по суті – що це були за збори, хто на них був. Якби це було розглянуто – справи б цієї не існувало. Через те сьогодні Верховний Суд одважився розламати це коло... Тепер ми змусимо їх подати документи, хто був присутній на цих зборах і хто їх туди делегував – і все, більше нам доказувати нічого не потрібно».

За словами Яворівського, розгляд справи по суті з очевидністю доведе: збори, скликані Околітенко, були неправомочними, а її претензії на керівництво Національною спілкою письменників незаконні:

«Вони мають право утворити свою письменницьку організацію, будь ласка, ми за це, хай Наталя Околітенко має 18 письменників, хай вона називає її чи ОКОЛІТ, чи СНІП там організацію, а Національна спілка письменників є одна-єдина, і вона мусить залишитися. Тут наші всі класики, тут літературні авторитети».

На боці Яворівського – такі видатні імена, як Микола Загребельний і Левко Лук’яненко і Дмитро Павличко – останній, до речі, був присутній на засіданні суду. Для Наталі Околітенко, однак, класики – відносне поняття. Про це вона заявила після суду журналістам:

«Класики це дуже відносне поняття. Класиком був Корнійчук. Хто ставить його п’єси. – Тобто Загребельний це відносне поняття? – Всі. Я вважаю, що письменника судить вічність. І давити авторитетом, тим більше авторитетом класиків тієї держави, якої вже немає, вибачте».

Пані Околітенко відкидає закиди в тому, що її дії підтримує Адміністрація Президента. Однак не заперечує, що автобуси, щоб вивезти письменників на той бунт у Кончі-Заспі, надала таки Президентська Адміністрація.

Околітенко каже, що бореться проти нецільового використання коштів Спілкою. Спілчани ж переконані, що конфлікт роздмуханий владою. На їх думку, Адміністрація Президента накинула оком на спілчанське майно, зокрема Будинок письменників на вулиці Банковій, а по-друге, невдоволена опозиційністю Національної спілки. Своє ставлення до чинної влади Спілка вкотре продемонструвала на письменницькому Пленумі в середу 25 серпня. Пленум ухвалив рішення, за яким на майбутніх президентських виборах Спілка письменників підтримає кандидатуру Віктора Ющенка.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG