Спеціальні потреби

Штаб Ющенка опротестовує стеження, оголошує вiйну адмiнресурсу - 2004-08-13


Київ – 12 серпня. Штаб кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка вимагає пояснень від керівництва держави щодо підстав стеження, яке велося за Ющенком, а також оголошує “юридичну війну” адмінресурсу. Перед початком прес-конференції у виборчому штабі Ющенка журналістам продемонстрували відеоплівку, відібрану у міліціонера, який вів стеження за кандидатом у Президенти. Це було 10 серпня. Крим, Ющенко в білих шортах, з дружиною і малими дітьми, переправляються баржею, Ющенко на причалі, Ющенко йде по набережній... Переляканий міліціонер, у якого працівники держохорони відібрали плівку, спочатку відмовлявся називати себе, а коли було складено протокол і вилучено спецтехніку, що застосовується для стеження спецслужбами, сказав, що діяв за завданням керівництва... Пізніше Міністерство внутрішніх справ виступило із заявою, що спостереження велося на законних підставах з метою охорони кандидата. Проте голова Центрвиборчкому Ківалов заявив, що не звертався до МВС з проханням забезпечити якусь додаткову охорону кандидатові в Президенти Ющенку.

В штабі Ющенка обурені протизаконним, з їхнього погляду, спостереженням за фаворитом виборчих змагань і називають справу “українським вотергейтом” або “донецьким бєспрєдєлом”. Збирати конфіденційну інформацію про людину закон дозволяє лише в окремих чітко визначених випадках, -- каже заступник начальника штабу Ющенка Микола Катеринчук.

«За Ющенком мали б стежити і знімати, якщо б він був злочинцем чи готувався вчинити злочин…, якщо б він переховувався від органів розслідування суду, ухилявся від відбування кримінального покарання, він був би безвісно відсутній. Тобто всі ствердження про те, що ця відеозйомка була на законних підставах і вона має охоронний вигляд, є безпідставними».

Ющенківці підготували звернення до голів Верховної Ради, СБУ, МВД та Генпрокуратури і добиваються порушення кримінальної справи. Вони вимагають також від керівництва держави – Президента і прем’єра -- публічних пояснень щодо інциденту. Крім того, штаб Ющенка оголосив, що починає “юридичну війну” проти штабу Януковича. До Центральної виборчої комісії від кандидата Ющенка подано вже 73 скарги. Ідеться про факти використання органів виконавчої влади для збору підписів за провладного кандидата, тиск на працівників держпідприємств з вимогою поставити свій підпис на користь кандидата від влади, масові порушення принципу рівності кандидатів стосовно доступу до ЗМІ та наочної агітації. Рекламні біг-борди Януковича, що прикрашають кожну площу Києва, кажуть в штабі Ющенка, давно вже перейшли межі бюджету, визначеного законом на виборчу кампанію кожного кандидата. Наразі Центрвиборчком усі скарги відхиляє, а тому дії Януковича ющенківці збираються оскаржити у Верховному Суді. Як твердить народний депутат, “нашоукраїнець” Микола Томенко, принцип рівності всіх кандидатів порушується, а вся державна машина діє виключно на виборчу кампанію одного кандидата:

«Сьогодні керівництво міліції передовсім, Служба безпеки, прокуратура, система місцевої влади вже кілька місяців забула про виконання своїх конституційних і законних обов’язків працювати на людей, захищати людей, вони діють як складова штабу передвиборчої кампанії кандидата в Президенти Віктора Януковича».

У штабі Ющенка посилаються на Закон “Про вибори Президента України”, який забороняє посадовим особам вести передвиборчу агітацію. І стверджують, що відповідно до цього закону Віктор Янукович як державний службовець, прем’єр-міністр України, не може брати участь у передвиборчій агітації в якості кандидата на пост Президента. “Прем’єр має визначитися, -- кажуть у штабі Ющенка, -- якщо він веде передвиборчу агітацію, то він має піти з посади. Якщо ж він залишається на посаді, тоді він повинен відмовитись кандидувати в Президенти”.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG