Спеціальні потреби

Пiдвищення цiн на пальне - черговий удар по сiльських виробниках - 2004-05-28


Стурбованість підвищенням цін на пальне напередодні жнив висловлює Асоціація фермерів та приватних землевласників України. Асоціація заявляє, що криза створена штучно, і вимагає від уряду негайних кроків для стабілізації цін. У противному разі фермери обіцяють підняти ціни на зерно. Ситуацію на ринку нафтопродуктів, за якої менш ніж за місяць ціни на паливо подорожчали на 40-60%, в Асоціації фермерів та приватних землевласників України називають катастрофою для сільгоспвиробників. За лічені тижні почнуться жнива, і втрати аграріїв від різкого подорожчання бензину та дизельного пального складуть, за оцінками Асоціації, 2 мільярди гривень. За таких умов прибутковість сільськогосподарського виробництва впаде до нуля.

Цінова криза перед самими жнивами створена навмисно, щоб вкотре пограбувати село, -- кажуть фермери. Як вони наголошують, подібні кризові ситуації виникають уже не вперше, і уряд повинен був її попередити. Говорять Президент Асоціації фермерів Іван Томич і його заступник Валерій Петров:

Томич: «Знов перед жнивами основні нафтопереробні заводи ставляться на ремонт. Випадковість чи не випадковість – риторичне запитання. Для кого результат, що це означає, на 50 відсотків підняття цін. Цілком зрозуміло, це серйозний зріз моментно капіталу. Капітал, в тому числі і у рік виборів, потрібний – потрібний. І багато інших риторичних питань можна ставити з приводу ситуації, яка склалася. Чи вона спланована, чи не спланована».

Петров: «Кожен рік повишаються ціни на нафтопродукти перед жнивами. І я думаю, що уряд це знає, і він повинен знати ці всі розклади».

Причиною нинішньої кризи фермери вважають відсутність в уряду чіткої концепції, за рахунок яких ринкових механізмів стабільно втримувати ціни на енергоносії та продовольство. Згадують, зокрема, парламентську постанову щодо створення державного резервного фонду пального на час жнив, яку реалізовано так і не було. Вони вимагають від уряду вжити негайних дій для стабілізації цін на ринку нафтопродуктів, і як сказано в щойно оприлюдненій заяві Асоціація фермерів та землевласників України, в іншому разі обіцяють підвищити ціни на зерно урожаю 2004 року з семисот до тисячі гривень. Говорить Іван Томич:

«Оскільки на 40-50% збільшуються ціни на п-м матеріали, якщо вони будуть збережені, відпускати нижче 1000 гривень пшеницю третього класу українські фермери не намірені».

Кілька днів тому уряд заявив, що має намір зупинити кризу на українському ринку нафтопродуктів, домовившись з нафтотрейдерами про відновлення Мораторію на підняття цін, який діяв на час посівної кампанії. Між тим оглядачі вказують на неефективність подібних адміністративних методів регулювання. Як припускають, саме встановлена урядом цінова «стеля» під час посівної могла спонукати нафтотрейдерів «відбити свої гроші» під час жнив. Як єдино ефективні, натомість, фахівці називають ринкові методи подолання кризи – інтервенцію нафтопродуктів та задіяння резервів. Аналітики заперечують також, що причиною нинішнього різкого стрибка цін є світове подорожчання нафтопродуктів. Адже ціни на пальне виросли в Росії на 1%, у Казахстані та Білорусі – на 4-8%, і лише в Україні сягнули безпрецедентних сорока-шістдесяти відсотків.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG