Спеціальні потреби

Чи перемагає Янукович Ющенка за рейтингом довiри-недовiри? - 2004-04-27


Київ – 26 квітня. Віктор Янукович уперше вийшов на перше місце в рейтингу балансу довіри-недовіри населення, обійшовши Віктора Ющенка. Соціологи пояснюють це активною кампанією, що ведеться у засобах масової інформації, зі створення образу «конструктивної влади» і «деструктивної опозиції». Результати квітневого опитування громадської думки оприлюднив фонд «Демократичні ініціативи».

Твердження Віктора Ющенка, що головним його суперником на президентських виборах буде не стільки єдиний кандидат від влади, скільки адмінресурс, виглядає перебільшеним. Чинний прем’єр Янукович із кожним місяцем нарощує симпатії населення, і розрив між ним та фаворитом народної довіри Ющенком скорочується. У квітні Ющенко далі зберігає першість за рівнем довіри – йому довіряє 23% опитаних, але в Януковича цей показник за останній місяць суттєво підріс, сягнувши уже 18 відсотків. Однак найбільш симптоматичним соціологи вважають те, що Віктор від влади вперше потіснив Віктора від опозиції з першого місця за балансом довіри-недовіри. Говорить науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна:

«Що стосується рейтингів довіри-недовіри до політичних лідерів, то тут сталися досить істотні зміни у тому, що понизився рейтинг довіри до Віктора Ющенка на 6 відсотків, підвищився баланс довіри-недовіри до Віктора Януковича, теж на 6 відсотків, і сталося так, що вперше, власне, за весь час опитувань Віктор Янукович вперше за весь час, поки він є прем’єр-міністром, вийшов на перше місце за рейтингом довіри і недовіри. Хоча він теж негативний, це мінус 17, у Ющенка мінус 20. Враховуючи похибку вибірки, це приблизно однаково. Ми подивимось, чи збережеться ця динаміка наступного місяця, чи це така ситуативна подія».

На думку соціологів, зростання рейтингу єдиного кандидата від влади пояснюється передовсім його активною «розкруткою» в засобах масової інформації. Телеканали цілеспрямовано творять Януковичу імідж конструктивного політика, який день і ніч працює заради поліпшення життя людей, тоді як Ющенка і опозицію в цілому зображають руйнівною силою. Прийом спрацьовує, зважаючи на відсутність інформаційних противаг. За даними цього ж опитування, у політичних новинах на українському телебаченні протилежні точки зору – влади і опозиції – з’являються рідко чи ніколи. Так вважає більшість населення – 43%. При цьому майже дві третини населення хотіли б ці різні точки зору почути. Найбільш упередженим телеканалом, що представляє однобічну інформацію, опитані назвали УТ-1 (27%). Кожен десятий вважає такими телеканали «1+1» та «Інтер», і кожен п`ятий сказав, що не об’єктивні усі українські телеканали. Промовистим також є те, що абсолютна більшість населення – 70% -- не вірить, що під час виборів кандидати від влади і від опозиції матимуть рівний доступ до засобів масової інформації.

Крім інформаційної блокади, розширенню підтримки Ющенка перешкоджає брак конкретної програми, яку він міг би запропонувати людям як потенційний Президент. Як кажуть соціологи, є частина населення, яка на виборах буде принципово голосувати за кандидата від опозиції. І є частина населення, хоч і значно менша, яка на виборах принципово голосуватиме за кандидата від влади. Однак як показують соціологічні дослідження, для більшості населення не має істотного значення – від влади чи від опозиції кандидат. Більшість віддасть свій голос тому, хто зможе покращити рівень життя в країні, де, за опитуваннями, 67 відсотків населення оцінюють свій матеріальний стан як нижчий середнього, низький і дуже низький.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG