Спеціальні потреби

Депутати коментують автокатастрофу, в якiй загинув Береш. - 2004-03-03


Київ - 2 березня. Досі нез`ясованими залишаються деталі автокатастрофи, в якій загинув один із найкращих українських гімнастів, олімпійський чемпіон Олександр Береш. Він зіткнувся із автомобілем, в якому їхала донька віце-спікера парламенту Адама Мартинюка. Водночас політики визнають, що в Україні стало нормою для високих посадовців порушувати правила дорожнього руху та не нести за це покарань.

Існує дві головні версії щодо того, що трапилося в неділю по дорозі Київ-Конча Заспа. Згідно з першою версією – автомобіль Олександра Береша порушив правила дорожнього руху та став причиною зіткнення з автомобілем, що належить Верховній Раді. Так розповідав спікер Володимир Литвин. Українські ж ЗМІ оприлюднили іншу версію, Пежо Береша виїжджало із заправки, коли на шаленій швидкості у нього врізалося БМВ із номерами Верховної Ради. Міліція поки що остаточну версію не оприлюднила, заявляючи, що розслідування триває. Водночас, більшість політиків скептичні стосовно того, що ця справа буде розслідувана об`єктивно. Народний депутат Микола Томенко з цього приводу сказав: «Я не знаю ситуації з Мартинюком, з його донькою, але загальний підхід є такий – міліція розуміє, в якій країні вона живе, і що є одні люди, і є інші».

Томенко додав, що безкарність високих посадовців вже стала нормою в Україні.

«Є генеральна лінія міліції – зупиняти лише бідних, приїжджих, бідні автомобілі. Міліція розуміє, що всяка спроба мати справу з багатою людино, або впливовою людиною, закінчиться для нього погано».

Депутати самі визнають, що інколи порушують правила дорожнього руху, мотивуючи це терміновими справами. Володимир Майстришин, з Регіонiв України, наприклад, уважає що сьогодні треба звернути увагу на дотримання правил. А на запитання, чи вiн сам їх порушує, Майстришин лише сказав, що намагається цього не робити, і свого водія намагається не привчати до цього.

Зарадити цій ситуації законним шляхом практично неможливо – визнають самі політики. І навряд чи щось змінить указ президента, який скасовує елітні номерні серії, адже навіть якщо автомобіль депутата чи мiнiстра і зупинять, той завжди зможе знайти аргументи для рядового міліціонера. Єдиний шлях – більше говорити про недопустимість таких зловживань, каже Андрій Шкіль.

«Я думаю, тут має працювати моральність і розслідування – коли ЗМІ працює, слідство працює. Якщо в людини немає совісті, моралі, нехай страх перед публічністю, від`ємним піаром, зупиняє від наступних дій» - сказав Шкiль.

Неподалік від того місця, де загинув видатний український гімнаст Олександр Береш, автомобіль народного депутата Леоніда Черновецького переїхав десятирічного хлопчика. Депутат жодного покарання не поніс. І це лише ще один випадок у довгому переліку, коли через порушення закону високими посадовцями гинуть прості люди. А посадовці так і залишаються на своїх місцях.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG