Спеціальні потреби

Ситуація в закарпатському місті Мукачево буде розглянута Європейським конгресом місцевих рад. - 2004-02-11


Україна вкотре може стати об'єктом моніторингу європейських експертів. Цього разу досліджувати ситуацію у місті Мукачево має Європейський конгрес регіональної влади. До цієї організації звернулася Асоціація міст України, яка об'єднує мерів більшості обласних та районих центрів країни. В асоціації вважають, що події у Мукачево є порушенням не лише українських законів, а й Європейської хартії про місцеве самоврядування.

Мирослав Пітцик, віце-президент асоціації міст України: «Я особисто був у Мукачеві, бачив міліцейські кордони, мене звідти вигнали під наглядом міліції, не допустили до приймальні міського голови, як не допускають жителів міста Мукачево. Конгрес не зняв моніторингу, тому є зараз нагода і вони найближчим часом збираються прислати делегацію, аби дослідити як здійснюється ігнорування Хартії європейської про місцеве самоврядування».

Останнім часом голови міських рад постійно скаржаться на адміністративний та фінансовий тиск із центру. За оцінками експерта з фінансових питань Асоціації Юрія Ганущака, все частіше має місце ручне управління бюджетом. Така практика є небезпечною через те, що напереодні виборів це може стати формою впливу на тих керівників міст, які підтримуватимуть кандидатів від опозиції.

Юрій Ганащук: «Пішов у нас ручняк, ручне управління бюджетами. Виникає ситуація, коли абсолютно на суб'єктивних показниках приймається рішення, які стосуються місцевих бюджетів. Складається ситуація така, щоб під вибори приймати певне рішення по фінансовому впливу на місцеві органи влади».

Загалом напередодні виборів міські голови очікують збільшення адміністративного тиску. Ситуація у Мукачево не поодинока, але вона створює прецедент, за яким влада може приборкувати органи місцевого самоврядування – каже Мирослав Пітцик.

Мирослав Пітцик: «Такі ж події під тиском адміністрації у нас відбулися у Боярці, неприємні події у Красному Лучі, коли міського голову тримають під вартою, не дають йому можливості балотуватися на виборах. Тобто йде нагнітання страху на місцеве самоврядування, у рік виборів. Я думаю, що таке буде у нас продовжуватися».

Зараз міські голови чекають на рішення Конституційного суду та результати моніторингу європейських експертів щодо Мукачево. Від цього значною мірою залежатиме подальший вибір багатьох мерів українських міст: чи почуватися вирозником інтересів своїх місцевих громад, чи стати частиною загального виконавчого адмінресурсу, задіяного на час виборів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG