Спеціальні потреби

Промова президента США Джорджа БУША про стан держави. - 2004-01-21


20 сiчня 2004 року президент США Джордж Буш виступив з промовою про стан держави, яку американські президенти виголошують кожного січня або лютого після першого року при владі. У цьогорічному виступі президент Буш говорив зокрема про завдання, покладені на американський народ, про триваючу боротьбу з тероризмом, про поступ, який дотепер зроблено в Афганістані та Іраку, як також про низку внутрішньо-політичних проблем, якими зараз боліє Америка. Виступаючи в Капітолію перед аудиторією, яка складалася із законодавців з обох палат Конгресу, усіх крім одного члена свого кабінету та запрошених гостей, президент Буш наголосив зокрема, що Америка є країною, на яку нині покладаються великі завдання.

«Ми не пройшли весь цей шлях - шлях трагедій, випропобувань та війни - щоб сьогодні здатися і залишити нашу роботу незавершеною».

Водночас Джордж Буш нагадав своїм співвітчизникам, що Америка також залишається країною у стані війни і що уряд виконує покладене на нього завдання захистити американський народ.

«Наша найбільша відповідальність - активна оборона американського народу. Минуло 28 місяців від подій 11 вересня 2001 року - понад два роки без нападу на американській землі».

Втім президент підкреслив, що загроза досі не минула. За його словами, «дуже легко схилитися до думки, що небезпека уже позаду. Така надія зрозуміла, вона заспокоює, однак вона також є облудною» - сказав він.

Тому, продовжив президент, і триває анти-терористична кампанія, «тривають заходи проти режимів, які надають притулок і підтримку терористам, і які могли б надати їм також ядерну, хімічну або біологічну зброю».

Американському лідерству президент Буш приписав те, що світ, як він висловився, сьогодні змінюється на краще. До цих змін він безумовно зарахував процеси, які зараз відбуваються в Афганістані та Іраку.

Американський президент також в черговий раз назвав виправданим усунення Саддама Гусейна.

«Дехто в цьому приміщенні, і в цій країні, не підтримував визволення Іраку. Опозиція до війни дуже часто спирається на принципових мотивах. Однак будьмо відвертими, які наслідки понесло б залишення Саддама Гусейна при владі?» - запитав Джордж Буш.

Президент додав, що, «якби ми не вдалися до дій, диктатор по сьогодні проводив би свої програми для розробки зброї масового ураження».

В контексті Іраку та критики, що американські зусилля в цій країні повинні набрати більш міжнародного характеру, президент також поіменно згадав про Україну.

«Суть цієї критики важко пояснити нашим партнерам у Великобитанії, Австралії, Японії, Південній Кореї, Філіппінах, Таїланді, Італії, Іспанії, Польщі, Данії, Угорщині, Болгарії, Україні, Румунії, Нідерландах, Норвегії, Сальвадорі та ще сімнадцяти країн, які надіслали війська до Іраку».

Втім президент також запевних світ, що Америка жодних імперських амбіцій немає, та що вона зацікавлена лише в підтримці мирної демократії.

Переходячи до внутрішньо-політичних тем, президент Буш серед іншого говорив про оздоровлення американської економіки, про зростання кількості робочих місць, про важливість забезпечення усіх американців медичним страхуванням, про становище дітей, про освіту, про допомогу власникам малого бізнесу та про захист традиційного шлюбу між чоловіком та жінкою замість союзів між представниками однієї статі. Він при цьому наголошував на досягненнях і дальших планах його адміністрації в усіх цих сферах.

У традиційній відповіді на промову від опозиційної партії, лідер демократів в Палаті представників Конгресу Ненсi Пелосi піддала різкій критиці політику адміністрації Буша, зазначивши, що вона залишила Америку ізольованою у світі. У свою чергу чільний демократ в Сенаті Том Дешл звинуватив адміністрацію Буша в нехтуванні інтересами рядових американців та у підтримці, особливо своєю податковою політикою, лише найбагатшого прошарку населення.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG