Спеціальні потреби

Міністр праці та соціальної політики про перспективи проведення пенсійної реформи - 2003-09-05


З 1 січня наступного року в Україні починає діяти нова система пенсійного забезпечення. В Міністерстві праці і соціальної політики вважають, що вона відповідатиме найкращому світовому досвіду і буде справедливіше за нинішню систему. Згідно нового закону, розмір пенсії в Україні залежатиме від трудового стажу і сплачених до пенсійного фонду відрахувань.

Знімається обмеження максимального розміру пенсій. Після перерахунку вони зростуть в середньому на чверть. Для цього, за оцінкою Міністерства праці і соціальної політики, потрібно 5 мільярдів гривень. Михайло Папієв каже, що необхідні кошти вже акумулюються. Головне їх джерело –відрахування із нинішніх зарплат. А вони лише з початку року в Україні зросли на 23%. Папієв впевнений, що будь-яких затримок із виплатами пенсій через реформу не буде.

М.Папієв: „Зараз ми готуємося щодо кадрового забезпечення, програмного забезпечення, готуємо особові справи. Крім цього дивимося наскільки в нас готовий персоніфікований облік, який ми запровадили в липні минулого року. Для того, щоб зробити все вчасно і без нарікання людей.”

Михайло Папієв переконаний, що під час перерахунку ажіотажу та черг у відділеннях Пенсійного фонду не буде. Він каже, що цей процес відбудеться практично без участі пенсіонерів.

М.Папієв: „Не треба буде людині обов’язково приходити в пенсійний фонд, приносити довідки та інші документи. Все буде робитися на підставі тієї справи, яка є сьогодні в пенсійному фонді. Ми передбачили єдине - право людини зробити це за її власним бажанням. Якщо вона порахувала і побачила, що та пенсія, яка призначена пенсійним фондом не співпадає з тією, на яку вона претендує, то вона йде в пенсійний фонд, звіряє ті документи, які там є. Потім приносить ті довідки, які необхідно для того, щоб підтвердити її право на більшу пенсію.”

Ще одне нововведення реформи – запровадження добровільного пенсійного страхування через систему недержавних фондів. Михайло Папієв каже, що зараз в Україні працює близько ста комерційних структур, які надають такі послуги. З нового року вони опиняться за межами правового поля.

М.Папієв: „Вони оформлені за іншими законами України. З першого січня ми це питання врегулюємо. І буде забезпечений контроль і за діяльністю цих фондів і управляючих фірм, а також буде контроль з боку держави.”

Міністр доводить, що буде створена система багаторівневого контролю за недержавними пенсійними фондами. В розробці стратегії реформи брали участь Агенство США з міжнародного розвитку та Світовий банк.

Через 2-3 роки Михайло Папієв прогнозує нове випробування для пенсійної системи України. В цей час настає пенсійний вік численного покоління людей, які народилися у післявоєнні роки. В зв’язку з цим видатки Пенсійного фонду значно зростуть. Міністр передбачає труднощі із виплатами, але обіцяє не допустити їх затримок.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG