Спеціальні потреби

Прощання К.Паскуаля - 2003-07-21


Свою прощальну промову четвертий посол США в Україні Карлос Паскуаль виголосив перед випускниками українсько-американських програм обміну, які з’їхались до Києва з усіх куточків України. Американський дипломат згадав основні події трьох років своєї посольської місії – що, як він сказав, промайнули швидко як один день, але були насичені, наче ціле життя.

Основні з виголошених заяв стосувалися, однак, не минулого, а майбутнього –зокрема перспектив входження України до євроатлантичних структур, а також майбутніх президентських виборів.

Згадавши історичне, за його словами, рішення, прийняте Україною в травні минулого року, про намір вступати до НАТО, посол вкотре наголосив, що реальність цих планів залежатиме виключно від якості української демократії та дотримання верховенства права. Жодне інше питання, сказав він, не важитиме більше для визнання України європейською демократією. І в цьому контексті згадав про майбутні президентські вибори.

У демократичній державі продовжити чи додати третій президентський термін означає зміну основоположних правил, порушення верховенство права та зраду духові демократії. Нас надзвичайно тішить і ми вітаємо президента Кучму, який в останні кілька тижнів постійно і твердо заявляв, що вибори відбудуться в жовтні 2004-го. І ми сподіваємось, що пропрезидентський табір дослухається до його слів і діятиме відповідно.

Продовження президентських повноважень або третій термін мали б наслідком подальшу ізоляцію України, -- заявив Карлос Паскуаль. І в цьому зв’язку назвав “надзвичайно конструктивним кроком” те, що український парламент уник ситуації, за якої лише один президентський законопроект змін до Конституції був би надісланий до Конституційного Суду, надіславши натомість на експертизу обидва проекти – як президентський, так і парламентський.

Досягнутий компроміс, сказав пан Паскуаль, створили атмосферу діалогу, в якій може бути отримана професійна порада як Конституційного Суду, так і авторитетної в Європі Венеціанської комісії, а Україна зможе здійснити таку конституційну реформу, яка не суперечитиме її цілям інтегруватися в Європу.

Іншого роду політична драма розгортається в переддень президентських виборів у таборі опозиції, -- каже Карлос Паскуаль. І тут мова не так про конституційність, як про лідерство. Це відбилося в гаслах двох політиків.

Пан Ющенко говорить, що буде єдиний лідер від демократичних сил, і пані Тимошенко говорить що буде єдиний лідер від опозиції. Ця різниця, каже посол, пояснює багато що. Він передбачає, що змагання за президентство буде жорстоким. Сполучені Штати, за його словами, не братимуть сторону жодного конкретного кандидата, а обстоюватимуть рівні правила гри та можливість для українського народу, щоб його голос був почутий.

Пан посол згадав також про недавню кризу з продовольчими цінами в Україні, в якій, за його словами, нема сенсу винити трейдерів, і знову підкреслив, що використанням нафтогону Одеса-Броди у саме в європейському, а не в зворотному напрямку дасть змогу Україні вийти на європейський ринок та підвищити комерційну зацікавленість в Україні.

У своїй прощальній промові пан посол не згадав про «кольчужний скандал», що призвів до найбільшої за всі роки кризи в українсько-американських стосунках. А на запитання, про те, чи має намір Америка повертатися до «кольчужної справи», відповів, що сторони так і не дійшли у цій справі згоди, однак мають винести уроки, зокрема щодо надійності української системи експортного контролю, аби подібні кризи не могли повторитися в майбутньому.

Як сказав Карлос Паскуаль, він залишає Україну в настрої «обережного оптимізму». Україна, за його словами, має чудові досягнення, однак нині стоїть перед важливим випробуванням, яке й визначить, чи йтиме вона далі демократичним шляхом.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG