Спеціальні потреби

Огляд англомовної преси - 2003-06-20


Чи була в Іраку зброя масового ураження, запитує оглядач Кен Поллак на сторінках газети Нью йорк таймс? Він пише, що снаразі хвилюючим питаням дебатів є таке: в чиїх руках знаходяться іракські збройні програми? Як перебудувати Ірак? Саме на ці питання треба якнайскоріше знайти відповідь, уважає Поллак.

Іран: Редакційна Балтимор Сан називає «кошмаром» гіпотетичний момент повідомлення Іраном про свій вихід--слідом за Пхеньяном--з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Сан пише, що розв’язання цієї проблеми можливе лише дипломатичним шляхом, і що Білий Дім розуміє це.

Ірак, Іран--хто далі?--запитує Файненшл таймс. У «чорний» список держав-спонсорів тероризму США занесли ще й Лівію, Північну Корею, Кубу, Судан та Сирію. Газета радить Білому Дому відмовитися від політики санкцій та ізоляції цих країн, а контактувати з ними на індивідуальній основі.

З інших тем--редакційна Вашингтон пост різко критикує рішення апеляційного суду округу Колумбія підтримати відмову міністерства юстиції оголосити імена сотень ув’язнених у зв’язку з терактами одинадцятого вересня.

Професор Стенфордського університету Майкл Макфол пише у Крісчен саєнс монітор, що якщо Буш хоче бути глашатаєм свободи після іракської кампанії, йому треба демократизувати Афганістан та Ірак; домагатися політичної лібералізації мирними заходами; оголосити наступну фазу реалізації «доктрини свободи»; чіткіше заявити про свою відданість підтримки свободи та борців за неї в умовах тиранії.

Європейська Конституція: каменем спотикання схваленого проекту Файненшл Таймс вважає потенційний конфлікт між принципами федералізму і національного суверенітету. Якщо якісь країни не ратифікують конституційного договору, передбачають аналітики, їх можуть викинути з ЄС, що поставить під сумнів його існування в цілому.

Нові нотки у справі Волтера Дюранті: українців вкотре обвинувачують у замовчуванні фактів ймовірної співпраці з нацистами і переслідуванні євреїв. Але євреї Троцький і Каганович винищували українців у радянських концтаборах ще задовго до Голокосту, пише в листі до редакції газети один з її читачів.

І на завершення огляду---Нью йорк таймс дивується, як це Віталію Кличку вдалося захистити кандидатську дисертацію в перерві між виснажливими тренуваннями та поєдинками. У статті опублікованій за день до матчу, газета сумнівається у перемозі українця над Леноксом Льюїсом з Англії, і не лише тому, що їх стилі різні, але й тому, що уважається, що освічені боксери на кшталт Кличка не мають шансів проти «вуличних» хлопців типу Тайсона або Льюїса. Газета також вказує на менш вражаючий послужний список Кличка, ніж у Льюїса. Втім, сам Віталій, пише Таймс, часто спростовував передбачення скептиків щодо себе.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG