Спеціальні потреби

Перпективи вступу до СОТ - 2003-05-29


Українські підприємці сьогодні не надто активно підтримують ідею вступу країни до Світової організації торгівлі. На думку представників владних кіл, це у перше чергу пов’язано із низькою поінформованістю підприємців із новими правилами за якими їм у майбутньому доведеться працювати.

Питання вступу України до Світової організаці торгівлі має достатньо суперечливий характер. З одного боку - після вступу до цієї організації Україна отримає додаткові надбання, з іншого - зазнє певних економічних втрат. За словами голови підкомітету з координаційного співробітництва з ЄС та СОТ Сергія Касьянова, українські підприємці не володіють достатньою інформацію про наслідки та перспективи вступу України до Світової організації торгівлі, а Уряд на жаль не проводить відповідної інформаційної політики: "Вже зараз українські підприємці незадоволені деякими поступками, на які доведеться піти Україні заради вступу до СОТ. Одним з таких прикладів є рішення Верховної Ради про пільговий імпорт трьохсот шестидесяти тисяч тон цукру. Підприємці вважають, що таке рішення може зруйнувати цукрову галузь України. Між тим непорозуміння існують і на вищому владному рівні. Уряд звинувачує Верховну Раду у зволіканні із прийняттям необхідних для вступу у СОТ законів, а Парламент у свою чергу твердить, що Кабмін сам часом наполягає на прийнятті рішень, які протирічать вимогам СОТ".

Один з таких прикладів навів народний депутат Роман Зварич: "У Міністерстві фінансів тим часом стверджують, що за для вступу України до світової організації торгівлі необхідно обробити достатньо великий обсяг інформації. Крім того виникають постійні проблеми під час переговорів з іншими країнами-членами СОТ, які висувають свої додаткові вимоги. Зокрема, про реформування сільскогосподарського сектору та захисту інтелектуальної власності.".

Проте за словами голови Українського союзу промисловців та підприємців Анатолія Кінаха питання вступу України до СОТ є незворотнім процесом: "Експерти наголошують, що Україна повинна прискорити консультації та реформування законодавства задля вступу до СОТ, оскільки якщо вона не вступить до Світової організації торгівлі до 2005-го року, то правила вступу можуть змінитись і їй доведеться пройти цей шлях ще раз."

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG