Спеціальні потреби

Візит європейских спостерігачів в Україну - 2003-05-29


Через рік після парламентських виборів в Україну повернулися європейські спостерігачі, щоб почути, як виконуються їхні рекомендації з проведення чесних та прозорих виборів. Натомість почули про нові виборчі зловживання.

У Києві посланці ОБСЄ зустрічалися з представниками парламентської більшості, а відтак з представниками опозиції. Цікавились, як виконуються рекомендації заключного звіту європейських спостерігачів про минулорічні парламентські вибори, та ропитували про конституційну реформу: зокрема про те, чи означатимуть запропоновані Президентом зміни до Конституції зміну строків перебування обраних осіб при владі.

Представники парламентської більшості відповідали на це запевненнями в демократичності процедури конституційних змін, а на пряме запитання європейців – чи відбудуться наступного року президентські вибори в Україні? відказували дещо ухильно: мовляв, закон іншого не передбачає. Враженнями про зустріч, що проходила за зачиненими дверима, з журналістами поділився координатор парламентської більшості Анатолій Толстоухов, який зазначив, що "ключове питання було сформульоване наступним чином – чи відбудуться вибори в наступному році. Ми сказали, що законом іншого не передбачено".

На зустрічі європейців з представниками української опозиції також ішлося про майбутні президентські вибори. Член фракції соціалістичної партії Галина Гармаш заявила про побоювання опозиції стосовно того, що на майбутніх виборах президента влада може застосувати технологію, яку вперше випробувала на недавніх виборах мера в Сумах. Там популярний серед сумчан Сергій Клочко – єдиний кандидат від об”єднаної опозиції – за 2 дні до виборів був знятий з перегонів під надуманим приводом: незаявлені 50 гривень, перераховані ним на рахунок благодійного фонду. Аналогічна ситуація – вважають опозиційні депутати – може повторитися з кандидатом від опозиції і на президентських виборах.

Після зустрічей у Верховній Раді представник Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Майкл Вайгант так прокоментував мету свого візиту в Україну: “Я очолював місію спостерігачів, що стежили за ходом виборів в Україні у 2002 році, і ми повернулися сюди через рік після виборів, щоб подивитись, які зміни сталися тут за цей рік, що минув”, -- сказав представник ОБСЄ, додавши, що однією з цілей нинішнього візиту є планування роботи європейських спостерігачів на майбутніх президентських виборах в Україні.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG