Спеціальні потреби

21.03.03  -  Інфекція-вбивця гуляє по планеті, або про нетипову пневмонію, проти якої ще немає ліків. - 2003-03-21


Вперше таємничу хворобу, яка нагадувала гостру пневмонію, помітили у Південно-східній Азії в лютому. Відтоді вона поширилася по планеті. Згідно з повідомленнями, її симптоми мають понад сімсот осіб у Швейцарії, Італії, Великобританії, Ізраїлі, Китаї, Канаді, Гонконгу, США, Словенії, Німеччині, Австралії та низці інших країн. Число інфікованих «легеневою чумою», офіційна назва якої у перекладі з англійської звучить як «Важкий гострий респіраторний синдром», або САРС, продовжує швидко зростати. Кількість смертельних випадків вже наближається до двох десятків; лікарі занепокоєні можливістю глобальної епідемії, на кшталт інфлюенци початку минулого століття, яка забрала життя у двадцяти мільйонів людей. Так уважають представники ВООЗу. Організація вдалася до надзвичайного заходу--оголосила всесвітній стан тривоги. Власті багатьох країн рекомендують громадянам утриматися від подорожей до країн східно-азійського регіону, що, звичайно, не викликає ентузіазму у авіакомпаній, і без того напів-зруйнованих цінами на бензин та зменшенням кількості мандрівників.

А перший спалах хвороби, напевно, стався минулого листопада у південному Китаї, де зненацька захворіли триста осіб. Китайці відомі тим, що приховують хвороби--з політичних, або інших міркувань, аж доки ситуація не стає нестерпною. Так було і зараз, коли вони звернулися за допомогою до ВООЗ лише десятого березня. Так таємне стало явним.

Симптоми цієї нетипової пневмонії первісно схожі на звичайну перестуду: у хворого висока температура, слабість, болі у м’язах, кашель, жорстке дихання. Однак захворювання швидко прогресує, не відповідаючи на антибіотики, і переходить у двостороннє запалення легенів. Попередні результати показують, що вірус передається не повітряно-крапельним шляхом, а при безпосередньому контакті з хворим. Причому його агресивність настільки висока, що в одній лікарні Гонконгу новим різновидом пневмонії захворіла частина медперсоналу. А збудником епідемії, напевно, є нова група мікробів. Раніше вони не виявляли агресивності щодо організму людини. До цього висновку епідеміологи дійшли, аналізуючи сотні тестів крові хворих, і не знаходячи там традиційних вірусів і бактерій, що викликають запалення легенів. Потім дослідники з Гонконгу, Німеччини та Сингапуру виділили вірус, який відноситься до сімейства так званих параміксовірусів, куди входять віруси кіру, свинки, та собачої чумки. Однак, як уважає директор програми інфекційних хвороб ВООЗ, Дейвід Геймен, наразі ще передчасно сурмити перемогу і називати це проривом:

«Наразі існують лише перші ключі до розгадки причин хвороби. Вони полегшать діагностування і допоможуть розпочати дослідження з метою кращого зрозуміння її підступного характеру, адже відомо, що САРС зустрічається і у тих, хто не виявляє симптомів, тобто робить цих людей рознощиками інфекції без їхнього відома.»

Наразі ВООЗ надсилає міжнародну групу експертів до Китаю. Вони перевірять базу даних, зібрану урядом від минулого листопада. Наразі виглядає, уважає Дейв Геймен, що це--не грип, а вірусна інфекція, яка здебільшого передається повітряним шляхом. Необхідно бути у досить тісному контакті, щоб заразитися САРСом, додає він.

У цієї хвороби є ще один аспект. а саме: політичний. Світ виявився погано підготованим до спалаху нової епідемії. На це звертали увагу на своєму засіданні експерти Національної академії наук США. Говорить член експертної групи, Рут Беркельман з Атланти:

«Останній спалах важкого респіраторного синдрому є яскравою ілюстрацією потреби у системі глобального спостереження за інфекційними хворобами, у системі раннього попередження, та у системі ранньої діагностики.»

На думку Бертельман і колег, здатність США простежувати та швидко реагувати на інфекційні захворювання серйозно підупала за роки нехтування нею. Системи епідеміологічного контролю США розпорошені та застарілі, а епідеміологам по всій країні бракує суттєвих навичок діагностування та лікування. Висновок невтішний: незважаючи на розмови про необхідність бути готовими на випадок біотероризму, треба терміново поліпшувати здатність епідеміологічного захисту населення. Вашингтон, на думку експертів Академії Наук США, мусить координувати зусилля епідеміологів у всьому світі, використовуючи канали співпраці ВООЗ з приватним сектором. Говорить Маргарет Гамбург, есперт з проблем біо-захисту:

«Здатність інфекцій дестабілізувати населення, економіки, і уряди швидко стає неприємною реальністю життя. Як продемонстрував САРС, національні кордони не можуть протидіяти цій дестабілізації.»

Наразі доводиться констатувати, що у лікарів немає відповіді на запитання про причини САРСу, його збудники, невідомо, чим лікувати респіраторний синдром, і чи взагалі це можливо. А там, де нема відповідей, виникають і нові запитання: чи не йдеться наразі про щось подібне до СНІДу?

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG