Спеціальні потреби

Мусульмaни в Aмериці - 2002-02-05


ВСТУП: 11 ВЕРЕСНЯ НЕ ЙДЕ З ДУМКИ, У ТОМУ ЧИСЛІ, Й БАГАТЬОМ АМЕРИКАНСЬКИМ МУСУЛЬМАНАМ. ВОНИ ПРЕДСТАВЛЯЮТЬ ОДНУ З НАЙБІЛЬШ ДИНАМІЧНИХ У ЗРОСТАННІ РЕЛІГІЙНИХ МЕНШИН СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ. І ПОДІБНО ДО ІНШИХ АМЕРИКАНЦІВ, АМЕРИКАНСЬКІ МУСУЛЬМАНИ ПІКЛУЮТЬСЯ ПРО РЕЛІГІЙНУ ОСВІТУ СВОЇХ ДІТЕЙ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ СВОЇХ КУЛЬТУРНИХ ТРАДИЦІЙ. ЮРІЙ СAЄВИЧ ЗАВІВ МОВУ З ГРУПОЮ ПІДЛІТКІВ ПРО ТЕ, ЩО ОЗНАЧАЄ “БУТИ МУСУЛЬМАНИНОМ В АМЕРИЦІ”.

ТЕКСТ: ФУТБОЛ В СУБОТУ ПОПОЛУДНІ – УЛЮБЛЕНИЙ СПОРТ АМЕРИКАНСЬКИХ ПІДЛІТКІВ-ХЛОПЦІВ.

ІНТЕРШУМ: бaлaчкa

А ДІВЧАТА ВОЛІЮТЬ КІКБОЛ.

ІНТЕРШУМ: крик

ЦЯ МОЛОДЬ – АМЕРИКАНСЬКІ МУСУЛЬМАНИ, ЩО ЖИВУТЬ У ПЕРЕДМІСТЯХ ВІРДЖІНІЇ БІЛЯ СТОЛИЧНОГО ВАШИНГТОНА. ВОНИ ЧЛЕНИ МІСЦЕВОГО ТОВАРИСТВА МУСУЛЬМАН, ВІДОМОГО ПІД АБРЕВІАТУРОЮ ЦЕНТР “АДАМЗ”.

ІНТЕРШУМ: зaгaльний звук

СІМНАДЦЯТИРІЧНИЙ АНДЖУМ ХАЛІДІ – ТИПОВИЙ ПІДЛІТОК.

Aнджум Хaліді – підліток: “Я почав ходити в центр “АДАМС” ще в дитсадку. Відвідував недільну школу, а потім перейшов до суботньої школи для старшокласників. Там приймають людей усякого походження, що вважають себе американськими мусульманами. Для нас це щось таке як дім поза домом. Сюди можна прийти, і чуєшся гарно. Двері відкриті для всіх”.

УЧНІ ХОДЯТЬ ДО ШКОЛИ ВЕСЬ ТИЖДЕНЬ, А В НЕДІЛЮ – В ЦЕНТР “АДАМС”, ВИВЧАТИ КОРАН.

ІНТЕРШУМ:

ОДНІ НАРОДИЛИСЬ В АМЕРИЦІ, ЯК АНДЖАМ. ІНШІ РОДОМ З БІЛЬШ НІЖ СОРОКА КРАЇН.

ІНТЕРШУМ: зaгaльний звук ЯК Й ІНШІ АМЕРИКАНЦІ, ВОНИ БУЛИ ВРАЖЕНІ ТЕРАКТОМ 11 ВЕРЕСНЯ. АЛЕ Й ХВИЛЮВАЛИСЬ, ЯК ПОСТАВЛЯТЬСЯ ПІСЛЯ ЦЬОГО ДО МУСУЛЬМАН У США.

Aнджум Хaліді – підліток: “Після 11 вересня я був мов громом прибитий. Спершу в школу ходити боявся… як люди на це відреагують? Але я можу чесно сказати, що не відчув на собі ніякої дискримінації, ніяких злочинів ненависті”.

ЖИТТЯ ПОВЕРНУЛОСЯ ДО НОРМИ.

Учитель: “Продовжимо дискусію, яку вели останні кілька тижнів, – про милосердя”.

АМЕР АХМАД – ДИРЕКТОР МОЛОДІЖНИХ ПРОГРАМ.

Aмер Aхмaд – директор молодіжних прогрaм: “Ми користуємось підручником, надрукованим років три-чотири тому, і це перший американо-ісламський підручник, який запровадили в тутешніх школах. В цьому розділі мова йде про пророка Ноя та Великий потоп – історія, подібна до тієї, котру розповідає про Ноя Біблія”.

ПІСЛЯ ЗАНЯТЬ – УЛЮБЛЕНИЙ ЛАНЧ: ПІЦА І КОКА-КОЛА. ЧАС ДЛЯ УЧНІВ ВІДПОЧИТИ РАЗОМ ІЗ ДРУЗЯМИ.

ІНТЕРШУМ: спів мусульмaн: “One billion strong, all year long, Praise Allah, even in Hong Kong…”

ЦЕНТР “АДАМЗ” ПРОВОДИТЬ СВЯТА ДЛЯ СВОЇХ ЧЛЕНІВ ТА ЇХ СІМЕЙ – ЯК ОЦЕ СВЯТО В ПЕРЕДДЕНЬ РАМАДАНУ.

ІНТЕРШУМ: спів мусульмaн: “M-U-S-L-I-M.”

ДЕХТО З УЧАСНИКІВ – БІЖЕНЦІ ВІД ВІЙНИ В АФГАНІСТАНІ У ВІСІМДЕСЯТІ І ДЕВ”ЯНОСТІ. ІМАМ МУХАММЕД МАГІД ГОВОРИТЬ ПРО НИХ.

Імaм Мухaммед Мaгід: “Вони все втратили там вдома, і вони приїхали сюди, щоб їхні діти могли ходити до школи… Вони мають гарну освіту. А тому тут багато таких біженців, чиї діти закінчили середню школу – порівняно з рештою громади”.

ІНТЕРШУМ: бaлaчки

БАГАТО ПІДЛІТКІВ “АДАМС” ГОТУЮТЬСЯ В УНІВЕРСИТЕТ. ВОНИ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО МУСУЛЬМАН УЖЕ В ШКОЛІ – ЗА ПОРАДОЮ, ЯК ЇМ ЖИТИ ДАЛЕКО ВІД ДОМУ, В ГУРТОЖИТКУ ПОРЯД З НЕМУСУЛЬМАНАМИ.

Студент: “Ви творите середовище, в якому хочете жити – звісно, що це складно в гуртожитку, де багато всякого, що не мусило б бути”.

ІНТЕРШУМ: фон

“БЕРЕГТИ ВІРНІСТЬ ІСЛАМСЬКІЙ ВІРІ – ОСНОВНЕ ДЛЯ ТУТЕШНІХ РОДИН”, КАЖЕ ІМАМ МАГІД, РОДОМ З СУДАНУ.

Імaм Мухaммед Мaгід: “Вони хочуть, щоб їхні діти трималися своєї спадщини і культури, яка для них рідна. І я думаю, що в Америці, в цій країні, де стільки різних культур, стільки різних етносів у суспільстві, – це дуже допомагає”.0

ІНТЕРШУМ: спів мусульмaн: “Ніколи не вчиниш невірно, якщо читав Коран”.

ЮРІЙ СAЄВИЧ, ВІКНО В AМЕРИКУ

ІНТЕРШУМ: спів мусульмaн: “Я пишаюсь тим, що я з мусульманами. Му-суль-ма-нин. Мені так пощастило”.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG