Спеціальні потреби

Уряд Гаїті взяв процеси усиновлення під ретельний контроль





Наслідки гуманітарної катастрофи в Гаїті, спричиненої в січні потужним землетрусом, минуть не скоро. Одними з найбільших жертв стихійного лиха стали діти, які загубились або осиротіли. Багато міжнародних організацій і приватних осіб намагаються допомогти в цій ситуації, але гаїтянський уряд, побоюючись зловмисних намірів, взяв процес усиновлення під ретельний контроль.

Двохрічний Малакай невдовзі полетить до американського штату Пенсильванія, де житиме зі своєю новою родиною. Він – один з шести гаїтянських сиріт, які нещодавно опинились у центрі нової суперечки: поліція, підозрюючи, що їх намагаються вкрасти, заарештувала їхній супровід, а дітей доставила до наметового містечка біля Порт-о-Пренса. Це стало шоком для Джошуа Менґеса та його дружини Кеті, які вже майже два роки намагаються завершити процес усиновлення Малакая. Джошуа говорить:

«Ми вже все підготували, але урядовці раптом перелякались і почали перестраховуватись. Гучно затримали дітей та супровід, вислали їх до наметового містечка – все це нас налякало. Але, на щастя, Бог захищає своїх дітей».

Джошуа і Кеті Менґеси почали процес усиновлення Малакая, який народився з фізичними вадами, коли йому було всього два місяці. Але після того, як 12 січня в Гаїті стався землетрус і влада країни, побоюючись, що діти можуть бути вивезені з країни зі злочинною метою, посилила вимоги до усиновлення. Нещодавній арешт і звільнення групи американських місіонерів, які спробували вивезти сиріт автобусом до сусідньої Домініканської республіки без належних документів, ще більше ускладнив ситуацію. Тепер для Кеті Менґес хвилювання кількох минулих місяців вже позаду. Вона радіє, що нарешті може привезти Малакая додому – до його нових трьох братів і сестер, один з яких був нещодавно усиновлений з Африки. Кеті каже:

«Це був божевільний і надзвичайно довгий період з емоційними піднесеннями і падіннями, але це було того варто. Якщо мені треба було пройти через все це знову, щоби його отримати, я б на це пішла».

Між тим тисячі гаїтянських дітей лишаються в сиротинцях. За підрахунками ООН, у Гаїті до мільйона дітей загубили або втратили своїх батьків у землетрусі 12 січня.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG