Спеціальні потреби

Стан відносин між США і Росією за президентства Обами





У перший рік перебування Барака Обами на посаді президента Сполучених Штатів, його адміністрація надумала перезавантажити стосунки США з Росією, які стали ще більш напруженими за період правління Джорджа Буша.

У березні минулого року державний секретар США Гілларі Клінтон зробила міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову невеличкий подарунок. Він символізував бажання адміністрації Обами перезавантажити стосунки з Росією. Це була звичайна кнопка, на якій мало бути написане слово «перезавантаження», перекладене російською мовою.

«Ми довго думали, щоб підібрати правильне слово російською. Ми справилися?» – запитала пані Клінтон.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров
відповів:

«Ні, не зовсім. Тут мало б писати «перезавантаження», а написано – «перевантаження».

Та попри неправильний переклад, російський незалежний політичний аналітик Олександр Коновалов схвально ставиться до покращення стосунків між двома державами. За його словами адміністрація Буша, як виглядало, ігнорувала Росію через її відносно невелику економіку і дедалі старіючий ядерний арсенал:

«Головна відмінність адміністрації Обами полягає в тому, що вона провела правильніший, ніж адміністрація Буша, математичний розрахунок. Насправді вплив Росії в світі є набагато більшим. Америці потрібна Росія, так само як і Росії потрібна Америка».

Коновалов говорить, що обидві країни можуть спільно боротися з тероризмом, торгівлею наркотиками, проблемами в Афганістані, атомною програмою Ірану тощо. У липні президент Обама відвідав Москву і підписав з Росією попередню угоду про зменшення на третину двох найбільших у світі арсеналів ядерної зброї. Президент Обама сказав:

«Ми вдалися до важливих кроків у напрямку посилення атомної безпеки, як також запобігання поширенню ядерної зброї. І ми почали зі скорочення власних арсеналів».

Обидві країни працюють над заміною стратегічної угоди про скорочення збройних арсеналів, термін дії якої закінчився у грудні. Білий дім і Кремль говорять, що вже зовсім скоро можуть досягти згоди у цьому питанні. Росія також схвально відгукнулася про рішення Обами не встановлювати системи ПРО у Європі у тому вигляді, в якому це пропонувала адміністрація Буша. І, як відповідь, офіційна Москва навіть дозволила НАТО використовувати свою територію для перевезення поставок солдатам коаліції в Афганістані. Та попри все це російський президент минулого місяця заявив, що його країна розроблятиме нові ракетні технології, чим відразу ж розчарував Вашингтон.

Президент Російської Федерації Медведєв так пояснив свою політику:

«Незважаючи на те, що ми укладемо і підпишемо угоду, ми все одно будемо вирішувати питання розвитку наших стратегічних наступальних сил. Без них ми не зможемо захистити свою країну».

Олександр Коновалов каже, що американсько-російські стосунки значно поліпшилися протягом останніх п’яти років. Втім, вони все ще залишають бажати кращого:

«Попереду нас чекає ще навіть довший шлях, ніж ми пройшли за останній рік. І найголовніше, що зараз потрібно обом країнам, це перейти на цілком новий рівень довірливих стосунків».

Збудником цієї недовіри в багатьох випадках є держави колишнього Радянського Союзу. Адміністрація Обами не визнає вимог Росії щодо спеціальних привілеїв у тих країнах, а офіційна Москва опирається будь-яким намірам НАТО розширити свою присутність у таких державах, як Грузія і Україна.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG