Спеціальні потреби

Копенгаген – завдання кліматичного саміту ООН





У столиці Данії Копенгагені днями проходить конференція, яку називають найбільшою та найважливішою в історії ООН нарадою з питань кліматичних змін. На ній представлені 192 країни, які розробляють угоду, що має замінити Кіотський протокол.

У роботі конференції бере участь близько 15 тисяч людей. Організатори конференції зробили спробу налаштувати її учасників на результат.

Говорить голова секретаріату ООН з питань клімату Іво де Бер:

«Час для формальних заяв закінчився. Час для перефразування усім відомих позицій минув. Настав час звернутись один до одного. Я закликаю вас зосередитися на ваших досягненнях, взятися за те, що вже зроблено і реалізувати це у конкретних діях».

Делегатам показали відео про те, що може трапитися з майбутніми поколіннями, якщо не вжити негайних заходів сьогодні.

Головним завданням конференції є знайти консенсус щодо зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Серед пріоритетних питань – пропагування енергозберігаючих технологій, як також виділення коштів для їх запровадження.

За зменшення викидів в атмосферу виступають кілька країн, зокрема Сполучені Штати, Китай та Південно-Африканська Республіка. Світові лідери наголошують на необхідності прийняти відповідний договір, втім поки що існують певні розбіжності щодо часу, мети та фінансування.

Конференція має на меті прийняти всебічний договір, який повинен замінити Кіотський протокол 1997 року, і зобов’язати країни зменшити викиди в атмосферу. Втім, чимало експертів вважають, що в Копенгагені лише обговорюватимуть основні тези майбутнього договору, а його підписання відбудеться не раніше наступного року.

Прем’єр-міністр Данії Ларс Локк Расмуссен вкотре нагадав делегатам, що час для дій настав уже сьогодні:

«Глобальне потепління не знає кордонів, воно вражає нас усіх. Ми сьогодні тут, тому що кожен з нас зобов’язаний вдатися до дій».

Делегати конференції мають трохи більше тижня, аби прийняти спільне рішення, перш ніж до Копенгагена з’їдуться лідери понад ста країн світу. Організатори конференції сподіваються, що президентам все ж таки буде що підписати.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG