Спеціальні потреби

Людський мозок як дистанційне управління?





Деякі винаходи не роблять життя людей кращим негайно, але все-таки вони не менш вражаючі. Вчені вимірювали активність мозку вже з початку минулого століття, але ця практика була обмежена сферою медицини. Тепер винахідники у США створили спеціальний пристрій, який одягається на голову та дозволяє рухати предмети виключно силою думки. Першим його застосуванням стало створення концептуально нових відео та інших ігор.

«Пригоди нейро-хлопчика» – відеогра, в якій гравець робить різноманітні дії шляхом концентрації чи розслаблення мозку. Підтягнути об’єкти до себе можна за допомогою мишки, але відштовхувати їх треба силою думки. Аби об’єкт піднявся вгору, гравець має розслабитися. Гарно концентруєшся і об’єкт запалюється полум’ям».

Говорить менеджер з комунікації компанії Ньюроскай Тенсі Брук:

«Остання функція – це полум’я. Вона дуже популярна. Він обирає предмет. А далі треба зосередитися. Температура об’єкта зростає і він вибухає».

Компанія Ньюроскай розробила технологію, що використовується у грі Майндфлекс, яку випускає фірма Маттел. Тенсі Брук продовжує:

«Тут використовується невеличкий кондиціонер, за допомогою якого повітря піднімає м’ячик у гору. Чим краще я концентруюсь, тим вище піднімається м’ячик».

Ця технологія може застосовуватися у різних галузях, наприклад, в освіті, транспорті, військовій та сфері охорони здоров’я. Наразі ведеться робота над спостереженням за рівнем сонливості, що може використовуватися для підвищення безпеки водіння, терапії синдрому дефіциту уваги та запобіганню хворобі Альцгаймера.

«Перші продукти, які стали доступними, це - іграшки та відеогри. Ми маємо партнерство з виробником іграшок Маттел та іншими, тому що виробничий цикл у цій сфері набагато коротший, ніж в інших сферах», - каже Брук.

Дещо про унікальність проекту розповів керівник компанії Ньюроскай Стенлі Ян.

«Вимірювання електронної активності мозку почалося ще у 1907 році. Це вже стара ідея. Уперше це виміряли на корові, а потім почали вимірювати у людей. У медичній сфері існують дуже зрілі технології, такі як енцефалограма мозку, різні монітори у лікарнях. Але ми – піонери, хто приносить цю технологію на споживацький ринок».

Ян обіцяє, що далі буде більше:

«Із часом ми хотіли б бачити цю технологію скрізь. Незалежно від того, чи ви її носите на собі, чи вона навколо вас, ми хотіли б мати сенсори скрізь, аби вони могли відчути ваші потреби та негайно зробити життя комфортнішим. Наприклад, я заходжу до кімнати, маючи на собі сенсор, який вимірює, чи для мене ця кімната занадто холодна чи занадто тепла. І температура у кімнаті піднімається чи опускається, аби бути на найкращому рівні саме для мене».

У крамниці Геймскейп у Сан-Франциско вже продається гра Майндфлекс. Продавець крамниці Скайлар Вудіс каже:

«Люди гарно реагують, Особливо вона подобається дітям. Дорослі спочатку ставляться обережно. Але я думаю, що це дуже цікаво стати трохи дивним, одягнути шапку з електродами та погратися з іграшкою, яка вимріює флюїди твого мозку. Я думаю, що це має всім сподобатися».

Інше за темою

XS
SM
MD
LG