Спеціальні потреби

Путін закликав Тимошенко виконувати 'газовий' контракт


Путін нагадав Тимошенко про оплату за газ, Тимошенко «перевела стрілки» на Ющенка. У п’ятницю між очільниками російського та українського урядів відбулася телефонна розмова, під час якої прем’єр-міністр Росії закликав Україну дотримуватися контрактних зобов’язань щодо газу. Про це повідомила прес-служба російського прем’єра.

Як мовиться у повідомленні, «В.В.Путін і Ю.В.Тимошенко зачепили проблематику російсько-української взаємодії у газовій сфері. При цьому глава уряду Росії підкреслив необхідність неухильного дотримання Києвом усіх контрактних зобов’язань у цій галузі, взятих на себе сторонами».

Пізніше цього ж дня, коментуючи у Москві телефонну розмову з Києвом, Путін заявив: «Схоже, у нас знову виникають проблеми з оплатою наших енергоносіїв, що вкрай сумно». Як він повідомив, Тимошенко поскаржилась йому на те, що президент України «блокує перерахування відповідних грошових коштів». Мовляв, в Україні гроші є, золотовалютні резерви складають 27-28 мільярдів доларів, однак Віктор Ющенко «перешкоджає нормальній співпраці між Національним банком, у розпорядженні якого знаходяться ці золотовалютні резерви, та урядом України».

«Що нам робити?»,– таким запитанням-погрозою завершив свою розповідь Путін на зустрічі з керівництвом партії «Єдина Росія», яку транслював телеканал «Вєсті».

А тим часом в Україні нові «газові» претензії Кремля сприйняли з тривогою. Чи означає вимога російської сторони про «неухильне дотримання усіх контрактних зобов’язань» те, що колишні домовленості між Путіним і Тимошенко скасовані? Що Путін забрав назад свою обіцянку – на період економічної кризи – не штрафувати Україну за купівлю менших, ніж передбачено контрактом, обсягів російського газу?

Як заспокоюють експерти, про це – принаймні сьогодні – не йдеться. Як пояснив в інтерв’ю «Голосу Америки» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, «Мова йде про внутрішні проблеми України щодо акумулювання коштів для сплати поточного рахунку за жовтень – а це приблизно 500 мільйонів доларів – і в жодному разі не йдеться про вимогу заплатити за той газ, який Україна не споживала. Тобто наскільки я розумію, Тимошенко розповіла Путіну, що президент Ющенко заборонив Нацбанку та іншим державним банкам фінансувати поточні платежі російському «Газпрому». Однак все ж таки я сподіваюсь, що до найгіршого не дійде і прем’єр-міністр Росії витримає дану ним обіцянку не штрафувати Україну за неспожитий газ. Бо відмова від цих домовленостей і повернення до записаного в контракті принципу «бери або плати» – це було б майже катастрофою для України зараз, наприкінці року».

Тезу про те, буцімто Ющенко заважає Тимошенко платити за газ, з обуренням сприйняли у президента. Як нагадують у секретаріаті глави держави, влітку цього року президент, згнітивши серце, уже давав дозвіл надрукувати гроші спеціально для розрахунку з Газпромом, оскільки урядові було нічим платити. На такій практиці розрахунків за газ треба ставити крапку, – заявив в інтерв’ю «Голосу Америки» наближений до президентського секретаріату політолог Вадим Карасьов:

«Україна 7-го числа кожного місяця сплачує за російський газ. Інша справа – звідки беруться ці гроші. Якщо це йде за рахунок кредитів Національного банку – а так уже було – то Ющенко має цілковите право сказати: годі, потрібно, щоб це були реальні гроші, а не кредити Нацбанку, які потім Нацбанк змушений компенсувати через додаткову емісію гривні. Потрібно, щоб платив «Нафтогаз України»! Щоб гроші за спожитий газ надходили до державного бюджету, і вже він розплачувався з російським «Газпромом». Не можна дивитися на Нацбанк як на резервуар з грошима – то на ЄВРО-2012, то на платежі за газ. Це закінчується тим, що НБУ тратить валютні резерви держави чи вмикає друкарський станок».

Телефонні скарги Тимошенко Путіну прокоментував у п’ятницю також перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак. Як він сказав журналістам, президент цього разу відмовився і надалі відмовлятиметься друкувати гроші, аби ними розрахуватися за газ.

Нагадаємо: відповідно до угоди, підписаної 19 січня цього року між російським «Газпромом» і НАК «Нафтогазом України», Україна, починаючи з 2010 року, зобов’язана імпортувати не менш ніж 52 мільярди кубів російського газу щороку. Невиконання умови щодо обсягу закупівель, згідно з контрактом, тягне за собою серйозні штрафні санкції для України.

Нагадаємо також: 1 вересня на зустрічі у Гданську російський та український прем’єри домовились про те, що в 2010 році у зв’язку з кризою Україна купуватиме у Росії значно менші обсяги газу і її за це не штрафуватимуть.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG