Спеціальні потреби

США зацікавлені в участі України в новій системі ПРО





Сполучені Штати підтверджують інтерес до участі України в створенні системи протиракетного захисту у Європі. Про це сьогодні в інтерв'ю «Голосу Америки» заявила помічник міністра оборони США з питань Росії, України та європейських справ Селест Волендер, яка нині перебуває в Києві.

«Зараз ми зосередилися на переговорах із країнами, яким, на нашу думку, найбільше загрожують наявні у Ірана ракети близької і середньої дальності. В першу чергу ми говоримо із нашими союзниками з Північно-атлантичного альянсу. Бо це - частина функцій цього блоку. Але ми абсолютно відкриті до детальніших переговорів на цю тему із європейськими країнами. Незалежно, чи це члени НАТО, чи партнери Організації, чи будь-хто. Ми готові вислухати їхні думки щодо питань безпеки та захисту від потенційної загрози та можливої участі в програмі створення протиракетного захисту, над якою працюють Сполучені Штати разом з партнерами із НАТО і можливо з Російською Федерацією. Україна - безперечно серед цих країн. Ми би вітали переговори з українськими урядовцями, потітичними лідерами, військовими на цю тему - про їхнє бачення загрози, і про те, чи Україна зможе взяти участь в цій системі, коли вона буде розгортатися Сполученими Штатами протягом наступних десятилітть».

За словами Волендер, Сполучені Штати поки що не мали переговорів на тему протиракетного захисту з українськими урядовцями. Однак, відкриті до діалогу на цю тему в разі готовності з боку України. Те, що Україна не починала переговори із США щодо розміщення на своїй території елементів ПРО підтвердив і президент Віктор Ющенко.

«Я не хотів би, щоб тут виникало багато ажіотажу навколо цієї теми. Можу почати з найпростішого - жодних пропозицій українська сторона не отримувала», - цитує Віктора Ющенка прес-служба глави держави.

Водночас президент наголосив, що, Україна володіє двома пунктами системи попередження про ракетний напад та контролю космічного простору в Севастополі та Мукачевому. Донедавна ці об’єкти працювали на Російську Федерацію, яка відмовилася від послуг українських радарів. Віктор Ющенко висловив зацікавлення в ефективному використанні цих об’єктів.

«Хотілося б, очевидно, знайти спосіб застосування цих наших високих можливостей і разом з цим працювати на системи безпекового характеру всіх європейських країн і всього світу», - констатував пан Ющенко. Водночас українські урядовці нагадують, що Конституція забороняє розміщення на території країни іноземних військових баз.

Повідомлення про можливу участь України в створенні нової системи протиракетної оборони викликало негативну реакцію у Росії. Керівник зовнішньополітичного відомства країни Сергій Лавров висловив здивування заявами американських урядовців і звернувся до них за роз'ясненнями. Консультації між двома країнами на цю тему заплановані на наступний тиждень.
XS
SM
MD
LG