Спеціальні потреби

Росія застерігає проти нанесення удару по Ірану


Прем’єр-міністр Володимир Путін попередив, що застосування сили не покладе край контроверсійній ядерній програмі Ірану.

Російський прем’єр-міністр заявив про це під час зустрічі з експертами з закордонної політики і зазначив, що можливість нанесення військових ударів проти Ірану може витворити додаткові проблеми у цьому регіоні.

Така осторога прозвучала після повідомлення в ізраїльських мас-медіа про секретну подорож прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу на початку тижня до Москви для обговорення домовленості про продаж російської зброї Іранові.

Сполучені Штати і західні союзники звинувачують Іран у розробці ядерної зброї. Ізраїльський уряд відмовився виключити можливість нанести військовий удар по Іранові щоб запобігти цьому.

Тегеран твердить, що його програма є виключно для мирних цілей, а на початку тижня його уряд запропонував проведення «обширних» переговорів із Заходом.

Незалежна, неприбуткова веб-сторінка «ProPublica», що займається журналістичними розслідування в інтересах суспільства, опублікувала в четвер цю пропозицію Ірану, яку днем раніше розповсюджено поміж західних дипломатів у Тегерані, не ознайомивши з нею громадськість.

Цей документ закликає, серед іншого, до покладення краю ворожнечі із Заходом, до обговорення питань торгівлі наркотиками, безпеки на Близькому Сході та не розповсюдження ядерної зброї. Однак у цій пропозиції нічого не згадано про власну ядерну програму Ірану.

Речник Держдепартаменту США Пі. Джей. Кровлі сказав у Вашингтоні, що іранська пропозиція про переговори «фактично не є відповіддю» на занепокоєння щодо ядерних намірів Тегерану. Натомість міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що іранський пакет містить у собі «щось для опрацювання».

XS
SM
MD
LG