Спеціальні потреби

Як школярі у Вірджинії борються з глобальним потеплінням





Тема глобального потепління висвітлюється у новинах вже протягом багатьох років. Вона залишається важливою для тих, хто вірить, що потепління Землі відбувається надзвичайно швидкими темпами. Так в одній із шкіл штату Вірджинія учні, які займаються поглибленим вивченням природничих наук та технологій, також працюють в напрямку зменшення впливів цього явища.

Підлітки зі школи імені Томаса Джефферсона збирають кошти для встановлення сонячних батарей у школі.

Старшокласник Сет Колькер із групою друзів вже тривалий час працюють над важливим завданням - встановленням сонячних панелей на даху рідної школи.

Учителька старших класів та захисниця навколишнього середовища Аманда Горовиц вважає, що дітям це під силу:

«Коли працюєш із групою тридцяти-сорока старшокласників, які ж до того надзвичайно наполегливі та розумні - то все стає можливим».

Електрозабезпечення школи відбувається із електростанції, що опалюється вугіллям. Саме це занепокоїло старшокласників, які займаються вивченням проблем навколишнього середовища.

Сет Колькер пояснює: «Вугілля - це власне вуглекислий газ у чистому вигляді. Отож спалення вугілля прискорює процес глобального потепління».

Низка вчених та захисників довкілля - таких як колишній кандидат в президенти демократ Альберт Ґор - твердять, що використання вугілля та газу для опалення призводить до підвищення середньої температури земної кулі, що і прискорює темпи глобального потепління.

У відповідь на власні енергетичні потреби, деякі з шкіл Сполучених Штатів почали використовувати сонячні панелі. Донедавна школи на передмісті Вашингтона не мали великого бажання приєднуватися до цього проекту через високі стартові інвестиції в такі нововведення. Але старшокласників у Вірджинії це не зупинило. Десятикласниця Ліса Юнта, яка знайшла спосіб отримати кошти для проекту, розповідає:

«Мені довелося розсилати листи до корпорацій із проханням профінансувати встановлення сонячних батарей».

«З початку, - додає Сет Колькер, - нам вдалося отримати 15 тисяч, потім 40 і в кінці-кінців 50-60 тисяч доларів».

Двадцять дві сонячні батареї, встановлені на даху школи, забезпечують близько 3% загальних енергетичних потреб цього навчального закладу. Хоч такий відсоток може здатися невеликим, з часом заощадження зростуть, а забруднення зменшиться.

Сет Колькер переконаний, що десь через рік використання цих сонячних батарей може зменшити викиди вуглекислого газу на п’ять тонн» .

Вчителька Аманда Горовиц підводить підсумки: «Ось дивіться, у нас є 137.2 кіловати та 81 долар і 94 центи заощаджень».

Coнячні батареї складаються із частинок, що збирають енергію сонця, перетворюючи її на електрику. Сет Колькер пояснює, що кожна із таких клітин розміщена на пристрої із вбудованим мотором.

«Принцип роботи полягає в тому, що кожен із двигунів має здатність обертатися за і проти годинникової стрілки. Отож ми адаптували принцип колового обертання, замінивши його на рухи з права на ліво».

У такий спосіб сонячні клітки всмоктують енергію сонця незалежно від місцезнаходження двигуна.

Встановлення сонячних панелей та їх успішне функціонування - не кінцева мета для учнів школи у штаті Вірджинія. Нещодавно поблизу шкільної стоянки розпочалася конструкція будинку зі «зеленим дахом». Є також плани збільшити кількість сонячних батарей та почати будівництво вітрових турбін.

Сет Колькер захоплено каже: «Це просто чудово, що група старшокласників змогла таке зробити… Ми встановили сонячні батареї на даху нашої школи!»

Чудовими є також перспективи використання чистих технологій… Адже проект старшокласників із школи Томаса Джефферсона - це лише перша спроба учнів школи позитивно вплинути на проблеми навколишнього середовища.
XS
SM
MD
LG