Спеціальні потреби

У США помер впливовий сенатор Едвард Кеннеді





У Сполучених Штатах помер впливовий сенатор Едвард Кеннеді. 77-річний політик з найвідомішої в Америці родини пішов з життя вдома в оточенні родини і друзів. Причиною смерті, ймовірно, став рак головного мозку. Хворобу було виявлено торік, і не дивлячись на усунення злоякісної пухлини, прогнози на видужання були не втішні.

Сенатор Кеннеді прослужив у Конгресі 46 років, ініціював неймовірну кількість законодавчих пакетів, і був свідком їх затвердження. За винятком одного, найголовнішого – реформи системи медичної охорони.

Для більшості американців Едвард Кеннеді був переконаним лібералом з добре відомим прізвищем. А ще він був надзвичайно працьовитий і зважав на потреби пересічних людей.

Едвард Кеннеді народився у Бостоні у 1932 році. Він був наймолодшою – дев’ятою – дитиною у родині Джозефа і Рози Фітцджеральд Кеннеді.
Родина була заможна і знана у політиці, що до певної міри і визначило майбутнє Едварда, якби не безкінечні трагедії.

Один зі старших братів – Джо загинув під час Другої Світової, сестра Катліна загинула у авіакатастрофі. У 1962-му Едварда Кеннеді обрали сенатором від штату Массачусетс на місце його брата Джона, який став президентом США. Едварду було тоді 30 років:

«Я обіцяю віддавати всі свої сили служінню вам у Сенаті США».

Джон Кеннеді не довго перебував на посаді президента. У 63-му він гине від рук убивці.
П’ять років пізніше Едвард втрачає ще одного брата – Роберта, який на той час був сенатором і кандидатом у президенти:

«Його пам’ятатимуть як чоловіка, який бачив зло і прагнув робити добро, бачив страждання і хотів їх загоїти, бачив війну і намагався її зупинити».

Для всіх було очевидним, і Едвард не особливо приховував, що наступним кроком у його політичній кар’єрі буде змагання за Білий дім. Однак події 1969 року змінили його плани.

Повертаючись з вечірки Едвард не справився з керуванням автомашини на вузькому мості. Авто впало в річку, у результаті чого загинула жінка-пасажир, яка була з ним. Замість того, що повідомити поліцію про інцидент Едвард повернувся на вечірку. У поліцію він подзвонив лише наступного ранку:

«Сьогодні зранку я визнав свою провину у тому, що залишив місце аварії».

Випадок завдав серйозної шкоди іміджу сенатора з президентськими амбіціями. Демократи не хотіли ризикувати, і на з’їзді 1980 партія висунула єдиним кандидатом у президенти Джиммі Картера.

Після цього Едвард Кеннеді облишив мрії стати президентом, а натомість вирішив присвятити себе роботі в Сенаті:

«Слава і велич нашої традиції у тому, щоби говорити від імені тим, хто немає голосу».

За сорок сім років роботи у Сенаті, Едвард Кеннеді ініціював законодавства у галузі громадянських прав і освіти. Однак його пріоритетом завжди була реформа системи медичної охорони, яку він вважав критично-важливою:

«Я продовжу захищати інтереси людей, які мене обрали».

У 2000-му журнал «Тайм» вніс його у список 10-тьох найкращих сенаторів Америки.
А у 2009-му президент Обама, якого Кеннеді активно підтримував під час минулорічної президентської кампанії, вшанував Едварда Кеннеді найвищою нагородою у сфері громадської діяльності – медаллю Свободи.



Інше за темою

XS
SM
MD
LG