Спеціальні потреби

Україна відкидає звинувачення в участі у війні на Кавказі


Українські військові не брали участі в російсько-грузинській війні у серпні 2008 року. Про це вкотре заявило Міністерство оборони України, спростовуючи звинувачення, які знову пролунали з Росії.

«Наші військовослужбовці там не брали участі, і наша позиція з цього приводу не змінилася», – повідомила у вівторок прес-служба оборонного відомства.

Коментуючи докази, на які посилається російська сторона (зокрема, однострої з нашивками «УНА-УНСО», фотокартки й особисті речі), у прес-службі Міноборони пояснили: доказовою базою можуть служити лише посвідчення офіцера Збройних cил України, військовий квиток контрактника та особистий жетон військовослужбовця. Таких доказів російська сторона не надає, а отже, й заяви про участь українських військовослужбовців у збройному конфлікті безпідставні, – наголошують у Міноборони.

«Спроба скомпрометувати Збройні сили України». Так розцінив заяву російської сторони речник оборонного відомства Ігор Халявінський. Виступаючи в ефірі «5-го каналу», він нагадав: усі роз’яснення з цього приводу Міноборони вже дало рік тому. Жодного українського військовослужбовця на території Грузії під час південноосетинського конфлікту не було; і навіть ті десятеро українських військових, що перед тим брали участь у планових міжнародних навчаннях, негайно після початку бойових дій були евакуйовані в Україну. А відтак нова хвиля звинувачень з боку Росії – це лише «чергова інформаційна кампанія проти України та її Збройних сил», – наголосив Халявінський.

До заяв Міноборони приєднався Генштаб Збройних cил України. Його речник Сергій Кузьмін в інтерв’ю Бі-Бі-Сі також наголосив: «Наших збройних частин там не було». Що ж до російських звинувачень, то представник Генштабу назвав їх «пропагандою».

Ще різкіше висловився голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко. Коментуючи у вівторок нові-старі звинувачення росіян, очільник СБУ назвав їх «зашморганою ганчіркою»:

«Моя принципова позиція полягає у тому, що Україна не була і не є стороною цього конфлікту. Більше того, ми не є агресором у цій ситуації, тому ми не потребуємо ніяких коментарів щодо тих чи інших тверджень слідчого комітету російської прокуратури, тим більше, що вони брехливі. Це зашморгана ганчірка», – сказав Наливайченко журналістам.

Нагадаємо: чергову порцію претензій від «старшого брата» Україна отримала в річницю своєї незалежності. У понеділок 24 серпня Росія знову звинуватила Україну в участі в бойових діях у Південній Осетії. Заяву оприлюднив Слідчий комітет при прокуратурі Російської Федерації. Як стверджує документ, що з’явився на офіційному сайті відомства, у війні на Кавказі у серпні 2008 року на боці Грузії воювали «військовослужбовці регулярних військових підрозділів Міністерства оборони України, а також не менш як 200 членів організації УНА-УНСО».

Як заявляє Слідчий комітет, таку інформацію було отримано в ході розслідування «геноциду та масових вбивств громадян Російської Федерації на території Південної Осетії». Що ж до доказів причетності українців, то російська прокуратура називає їх «неспростовними».

Серед таких згадується, зокрема, «польова форма, особисті речі, фотографії та інші документи», які буцімто належали бійцям з УНА-УНСО, а також перелік із п’яти прізвищ членів цієї організації: «Шаповал, Кучеренко, Шевченко, Матвіюк, Жовтокінь».

У самій УНА-УНСО заперечили участь своїх представників у «п’ятиденній війні» на Кавказі, а заяву слідчого комітету російської прокуратури назвали брехнею. «Це дурнувата брехня нашого неадекватного сусіди», – заявив голова виконкому УНА-УНСО Руслан Зайченко.

Нагадаємо також: раніше Росія звинувачувала Україну в буцімто незаконному постачанні зброї до Грузії. В Україні ж ці закиди називають безпідставними, оскільки Грузія не була і не є об’єктом жодних міжнародних санкцій чи ембарго па постачання озброєнь.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG