Спеціальні потреби

Адміністрація США відтерміновує закриття Ґвантанамо





Офіційний представник адміністрації президента Барака Обами заявив, що деякі особи запідозрені в тероризмі будуть ув’язнені на американській військовій базі в Ґвантанамо на Кубі на невизначений термін, якщо вони становлять загрозу національній безпеці США. Ця заява на слуханні сенатського комітету збройних сил викликала гостру критику з боку демократів і правозахисних груп.

На базі військово-морських сил США на Кубі тримають осіб, запідозрених у тероризмі, включно з чоловіком, який визнав, що організував терористичні акти 11 вересня 2001-го року.

У перший тиждень після приходу до влади Барак Обама підписав наказ про закриття в’язниці Ґвантанамо до січня 2010-го року. Згідно з планом президентської адміністрації, деяких в’язнів будуть судити федеральні суди, когось військові комісії, інших вже почали відправляти до іноземних країн. Однак, як зазначив юрист Міністерства оборони США Джей Джонсон, групу полонених залишать за ґратами у будь-якому випадку:

«Після перевірки буде визначено категорію людей, які, на думку адміністрації, повинні залишитися у в’язниці заради безпеки громадян і національної безпеки, і це не обов’язково люди, проти яких буде порушено судові справи».

Джей Джонсон каже, що адміністрація залишає за собою право утримувати у в’язниці людей навіть виправданих судом чи комісією:

«Якщо, провівши перевірку, ми встановимо, що ця особа становить загрозу нашій безпеці, то, на наш погляд, ми матимемо юридичні підстави утримувати її».

Правозахисники обурені і кажуть, що нова адміністрація починає йти тим самим шляхом, яким йшов Буш. Адміністрацію Джорджа Буша критикували за утримання в’язнів без суду. Президент Обама не раз казав, що Сполучені Штати повинні дотримуватися Конституції і американських цінностей:

«Ми робитимемо все необхідне для того, аби захистити американський народ. Але ми також забезпечимо підзвітність і нагляд, які є основними принципами нашої конституційної системи».

Як і за часів правління Буша, деяких в’язнів Ґвантанамо будуть судити військові комісії. Однак нова адміністрація не дозволятиме використання у суді інформації здобутої за допомогою тортур, та забезпечить юридичний захід підсудних. Проте, правозахисники кажуть, що військові суди все одно неприйнятні, оскільки ці комісії мають фатальні вади.

У в’язниці на базі Ґвантанамо на Кубі все ще перебуває майже 230 осіб. Невідомо, скільки з них буде звільнено, скільки постануть перед судом, а скільки залишаться в ув’язненні без суду.
XS
SM
MD
LG