Спеціальні потреби

У миротворчих силах ООН – все більше жінок





Організація Об’єднаних Націй проводить 18 операцій на чотирьох континентах. Відтак ООН постійно набирає нових миротворців. Останнім часом організація все більше заохочує долучитися до миротворчої місії жінок, особливо в тих країнах, де питання рівноправ’я чоловіків і жінок стоїть особливо гостро.

На сьогодні у лавах миротворців ООН служить 100 тисяч людей. Тільки 10 відсотків з них – жінки. ООН сподівається збільшити їх кількість не лише, аби підтримувати статеву рівновагу, але й тому, що миротворці-жінки відіграють важливу роль в операціях у певних регіонах.

Як каже радник Департаменту миротворчих операцій ООН Комфорт Лемпті, у таких місцях як Бурунді чи Ліберія присутність миротворців-жінок стимулює і надихає місцевих представниць слабої статі до участі у політичних процесах, чи навіть роботи в поліції.

Однак, дослідження показують, що у зонах військових конфліктів жінки перебувають у більшій небезпеці ніж чоловіки.

Під час церемонії вшанування пам’яті загиблих миротворців у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку підполковник Департаменту миротворчих операцій Кармен Естрела підкреслила роль жінок-миротворців у консервативних суспільствах:

«Багато жінок у цих суспільствах не хочуть говорити з чоловіками безпосередньо. Ми допомагаємо їм, даємо їм можливість висловитись, вислуховуємо їх. Дуже часто вони бояться говорити з представниками ООН чоловічої статі».

Однак, за словами Лемпті, жінки-миротворці не лише допомагають розв’язувати конфлікти:

«Їх тренують так само, як і чоловіків, вони мають таку ж саму кваліфікацію. Тому жінки-миротворці, незалежно від того цивільні вони чи військові, можуть виконувати такі ж самі завдання, як і чоловіки».

На сьогодні найбільше лави миротворців ООН поповнюють жінки з Гани, Південно-Африканської Республіки, Нігерії та Індії, тобто бідних країн, адже, служба в Організації Об’єднаних Націй приносить чималий прибуток.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG