Спеціальні потреби

Суд зобов`язав Ющенка виконати вимоги Медведчука


Віктор Медведчук виграв суд у президента Віктора Ющенка щодо референдуму з питань вступу України до НАТО і Єдиного економічного простору. В даному позові пан Медведчук позиціонується не як політик, а як громадський діяч - голова ради центру «Правова держава».

2-го липня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов і визнав протиправною та незаконною бездіяльність глави держави в питанні проголошення всеукраїнського референдуму, а також зобов’язав президента проголосити відповідний референдум шляхом видання указу.

Йдеться про референдум за народною ініціативою щодо вступу України в НАТО та її участі в Єдиному економічному просторі разом з Росією, Казахстаном та Білоруссю. 2006 року на підтримку такого референдуму було зібрано та визнано дійсними 4 431 673 підписів громадян.

Референдум передбачав отримання відповідей на питання щодо членства України в НАТО, членства в ЄЕП.

Медведчук вважає, що вже 1 січня 2007 року президент мав всі підстави та був зобов’язаний проголосити референдум. Водночас, відповідно до інформації соціологів, вступ України до НАТО підтримує лише 28% громадян України. Відтак проведення відповідного референдуму і негативний результат міг би відкласти справу вступу України до альянсу.

Нині провести референдум в Україні можливо лише після відповідного указу президента. 5-го червня депутати схвалили новий закон «Про референдум», в якій цю норму зняли і референдум мав відбутися за підтвердження волі до цього понад 3 мільйонів українців.

Однак, вчора Віктор Ющенко наклав на цей закон вето. Заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук не приховує, що зауваження секретаріату викликає положення закону, згідно з яким всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується без перевірки президентом відповідності Конституції питань, які пропонується на референдум.

За роки незалежності ще жоден президент не підписав закон про референдум.

XS
SM
MD
LG