Спеціальні потреби

Росія погрожує Україні санкціями за газову заборгованість


Росія вимагатиме від України авансом розраховуватися за газ вже цього місяця, якщо не отримає до кінця тижня оплату за спожите у травні паливо. З такими погрозами у середу виступив керівник російського уряду Володимир Путін. Саме така можливість передбачена в укладених взимку цього року контрактах. Російське керівництво попереджає, що це може призвести до обмеження експорту російського палива до країн ЄС вже в липні. Оскільки, як припускає пан Путін, Україна буде змушена відбирати неоплачений нею транзитний газ. Російське керівництво також вкотре висловило сумнів у здатності України оплатити авансом закачку в свої підземні сховища газу, що знадобиться взимку. Поки що, за даними «Газпрому», НАК «Нафтогаз» не почав поповнювати свої запаси. Через це Кремль пропонує Києву та Брюсселю активізувати роботу із вирішення цього питання.

В Україні заспокоюють європейців, що ситуація знаходиться під контролем. Урядовці обіцяють вчасно розрахуватися за спожите російське паливо, хоча визнають, що поки що не мають в наявності всієї необхідної суми. За розрахунками експертів, «Нафтогазу» не вистачає близько 500 мільйонів доларів. За деякими даними, компанія веде переговори із російськими банками про надання кредитів. Українська нафтогазова монополія також планує скоротити цього року майже на 20% закупівлю імпортного палива. У затвердженому балансі пропонується постачання 33 мільярдів кубічних метрів палива замість 40. Урядовці прогнозують падіння попиту на газ через скорочення виробництва на металургійних та хімічних заводах країни.

Сторони розглядають можливість авансової оплати «Газпромом» транзиту на декілька років наперед свого газу до ЄС. Мовляв, таким чином Україна отримає п’ять мільярдів доларів необхідних для закупівлі палива цього року. Втім, така схема може зірвати домовленості між Києвом та ЄС щодо реконструкції української ГТС. Брюссель пообіцяв надати допомогу на її модернізацію за умови створення на базі магістральних газогонів незалежного оператора, який самостійно розпоряджуватиметься виручкою за транзит.

XS
SM
MD
LG