Спеціальні потреби

Північа Корея здійснила черговий запуск ракети


Південнокорейське інформаційне агентство Йонхап повідомило, що Північна Корея знову випробувала ракету близької дальності в районі свого східного узбережжя. Це вже шостий запуск ракети від проведеного в понеділок ядерного випробування.

Запуск ракети здійснено через кілька годин після того, як Пхеньян погрозив вдатися до «чергових оборонних заходів», якщо його спровокує Рада Безпеки ООН. У заяві, оприлюдненій Міністерством закордонних справ КНДР, сказано, що «будь-які ворожі дії» з боку Ради Безпеки дорівнюватимуть анулюванню припинення вогню з 1953 року, яке поклало край Корейській війні.
Тимчасом представники п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН – Сполучених Штатів, Великобританії, Китаю, Франції і Росії – зустрілися вчора за закритими дверима, щоб обміркувати можливість нових санкцій проти Північної Кореї з приводу проведеного нею ядерного випробування. Санкції могли б включати розширення ембарго на постачі зброї і накладення обмежень на фінансові та банківські операції. Офіційні особи кажуть, що малоймовірно, що резолюція в цій справі буде прийнята до кінця цього тижня.

З часу проведення КНДР ядерного випробування на Корейському півострові збільшилося напруження. В середу Пхеньян повідомив, що його вже не стосуються умови припинення вогню з 1953 року. Він також попередив Південну Корею, що вдасться до військових заходів, якщо Сеул або Сполучені Штати застосують будь-які кроки для перехоплення північнокорейських суден на основі очоленої США ініціативи із запобігання поширенню зброї масового знищення.

Цей крок спонукав Південну Корею і Сполучені Штати привести свої війська на Корейському півострові до найвищого від 2006 року стану готовності, коли КНДР провела своє перше ядерне випробування.

Збільшення напруження в регіоні довело також до того, що китайські рибальські човни залишили спірний морський район неподалік західного узбережжя Корейського півострова. Інформаційне агентство Йонхап повідомило, що на початку цього тижня в районі перебувало двісті вісімдесят човнів, але ця кількість зменшилась приблизно наполовину.

Незважаючи на погрози з боку Північної Кореї, міністр оборони Сполучених Штатів Роберт Ґейтс заявив, що немає потреби збільшення кількості військ у Південній Кореї.
У розмові з журналістами в дорозі до Сінгапуру Ґейтс сказав, що йому невідомо про будь-які незвичайні пересування військ у Північній Кореї. Він також сказав, що адміністрація президента Обами вважає проведене Північною Кореєю ядерне випробування агресивним актом, але що ситуація не переросла у кризу.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG