Спеціальні потреби

Американці перекваліфіковуються на ‘зелені’ роботи





Від економічної кризи у США найбільше страждають галузі виробництва та будівництва. Тож чимало людей, які нині сидять вдома, починають повертатися до навчання із думкою про перекваліфікацію на більш надійні роботи в «зеленому секторі».

Останній звіт з безробіття у США показує, що кількість тих, хто втратив постійний прибуток, сягає шести мільйонів семисот тисяч осіб. Це – найвищий показник за останні сорок два роки. Найбільше страждають галузі виробництва та будівництва. Тож чимало людей, які нині сидять вдома, починають повертатися до навчання із думкою про перекваліфікацію.

Ріст безробіття у США змушує чимало американців міняти професію. Дедалі більше з них не бачать більше перспектив у традиційних секторах економіки і намагаються потрапити в доволі популярний і перспективний сьогодні, так званий, «зелений сектор». Потреба в спеціалістах такого роду дедалі зростає. Колишній будівельник Мат Канепа переконаний, що його майбутнім є галузь сонячної енергетики:

«Будівництво зараз не користується популярністю, тож я думаю, що в сонячній енергетиці є більше перспектив. Тому я тут».


Канепа вступив у коледж міста Сан Хосе, що у Каліфорнії. Там студенти вчаться встановлювати сонячні панелі і ремонтувати вітрові турбіни. Інструктор Метью Велч каже, що черга бажаючих навчитися цій роботі подвоїлася:

«Цей напрям дуже популярний, за ним майбутнє. Сонячні панелі в майбутньому стануть дешевшими, - тож-бо, ви будете бачити їх усюди».

Коледжі по всій країні впроваджують у себе спеціальні програми, аби дати усім бажаючим нагоду вчитися. І студенти ставляться до такого майбутнього оптимістично, кажучи, що бажання президента Барака Обами розвивати альтернативну енергетику створить мільйони нових робочих місць. Втім, як каже координатор програм із сонячної енергії Дейвид МакФілі, студенти мусять набратися терпіння:

«Зараз все відбувається повільно. Але більшість роботодавців, з якими я говорив, висловлюють сподівання, що вже цього літа ситуація зміниться і вони зможуть дати нинішнім студентам роботу».

Незважаючи на великі очікування, чимало економістів каже, що до кінця року рівень безробіття в США сягне десяти відсотків, а то й більше. Тим часом студенти коледжу у місті Сан Хосе сподіваються, що на момент закінчення навчання таки зможуть отримати працю у новій сфері діяльності.

XS
SM
MD
LG