Спеціальні потреби

НАСА проведе ремонт космічного телескопа Габбл





Американське агентство аеронавтики і дослідження космосу - скорочено НАСА - запустило ракетоплан Атлантис з останньою місією до космічного телескопа імені Габбла. Мета місії – ремонтувати й модернізувати пристрій, який, перебуваючи майже двадцять років на навколоземній орбіті, дав науковцям багатющу інформацію про Всесвіт.

У 2004-му році телескоп Габбл зробив потрясаючий знімок так званого Ультраглибокого Поля - десяти тисяч галактик, включно з деякими, створеними на ранніх етапах розвитку Всесвіту.

З часу виходу на орбіту у 1990 році телескоп Габбл надав науковцям набагато більше інформації про Всесвіт, ніж наземні телескопи, знімки з яких спотворені земною атмосферою. Одначе Габбл зношується і потребує ремонту.

Екіпаж Атлантиса замінить або відремонтує кілька пристроїв, що перестали працювати. Один з компонентів вийшов з ладу у вересні минулого року, за два тижні до запланованої місії на Габлл.

Тож керівництво НАСА вирішило відкласти політ до травня, а інженери натомість активізували дублюючу систему на телескопі.

Командир шатла Атлантис Скот Алтман каже, що затримка місії дала можливість запобігти деяким іншим потенційним проблемам.

«Ми знайшли речі, які у разі перебування на орбіті у жовтні створили б проблеми, але за цей час нам вдалося їх розв’язати... На мій погляд, ми тепер краще підготовані до польоту і зможемо зробити набагато більше в космосі».

До польоту на Габбл астронавти готувалися у Космічному центрі в Г’юстоні, штат Техас. Там вони навчилися встановлювати нове обладнання на телескопі, яке посилить його здатність фотографувати об’єкти на екстремальних відстанях.

Ця місія на Габбл більш ризикована, ніж типовий політ шатла, бо у випадку аварії Атлантис буде занадто далеко від Міжнародної космічної станції.

Тож НАСА підготувало інший корабель - Ендевор - на випадок необхідності рятувати Атлантис. Член його екіпажу, колишній пілот військово-морських сил США Ґреґ Джонсон не боїться ризику. Він каже:

«Я часто ризикував. Я вважаю, що злітати з авіаносця двічі на день, це ризик, на який я свідомо йшов».

Якщо місія ремонту Габбла пройде успішно, космічний телескоп матиме можливість щонайменше ще п’ять років робити потрясаючі космічні відкриття.


Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG