Спеціальні потреби

Сомалійські пірати захопили ще два судна в Аденській затоці


Cомалійські пірати, розлючені тим, що американські снайпери вбили трьох з них, визволяючи з полону американського капітана корабля, захопили в Аденській затоці ще два судна. На цей раз в їх руки потрапив грецький корабель і його команда, а також судно під ліванським прапором. Пірати погрожують, що підвищать свої вимоги за звільнення заручників і поводитимуться з ними більш жорстко ніж раніше. Втім команді корабля «Маєрск Алабама», а також його капітану Ричарду Філіпсу уже нічого не загрожує. Зараз вони готуються зустрітися зі своїми сім’ями і шукають нові кораблі, щоб знову вийти у плавання.

19 членів екіпажу «Маєрск Алабама» відпочивають від пережитого шоку в готелі сусідньої з Сомалі Кенії. Деякі з них вже чекають коли знову вийдуть в море. Члени екіпажу не приховували радості, після звільнення від піратів. Для їхніх дружин ця новина стала не менш щасливою. Родини моряків завдячують підрозділу морських котиків за блискуче проведену операцію зі звільнення їх капітана. Три одночасні постріли снайперів врятували життя Ричарду Філіпсу і принесли море щастя його родині.

Американський президент пообіцяв, що зробить все можливе, аби припинити піратські атаки. Звільнені від піратів американські моряки також закликають уряд США вдатися до жорсткіших заходів.

Але хто ж ці жахливі сомалійські пірати, боротися проти яких обіцяють уряди багатьох держав? Ті хто бачив цих людей на свої очі, кажуть, що в сучасному піратстві мало романтики. Це здебільшого молоді люди, які шукають спосіб заробити в одній з найбідніших і найнебезпечніших країн світу. Багато з них – колишні рибалки, які досконало знають місцеві води. Через викиди токсичних речовин у воду і безконтрольний вилов риби – рибальство майже не приносить прибутку. А піратсво – приносить. Минулого року лише з викупів їм заплатили 80 мільйонів доларів. Більшість грошей осідяє в кишенях ватажків банд і тих, хто постачає піратам зброю і човни. Самі пірати отримують лише крихти з цих грошей, втім цього вистачає, щоб прогодувати сім‘ї. І поки ситуація в країні не виправиться вони і далі займатимуться цим ремеслом.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG